Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Galapagos ster op lichtgroene Brusselse beurs
Beeld: Euronext

Galapagos ster op lichtgroene Brusselse beurs

(ABM FN) De Brusselse beurs is woensdag na een rustige handelsdag iets hoger gesloten. De Bel20 index won 0,4 procent op 3.935,04 punten.

Beleggers richten hun aandacht op het cijferseizoen dat deze week in de Verenigde Staten van start gaat. Enkele grote financials beten woensdag de spits af. Wells Fargo heeft in het eerste kwartaal van 2021 de winstverwachtingen ruimschoots overtroffen. Goldman Sachs heeft in het afgelopen kwartaal zes keer zo veel winst gemaakt, terwijl de inkomsten verdubbelden en ook JP Morgan kende een sterk eerste kwartaal.

De gemiddelde winstgroeiverwachting voor bankaandelen uit de S&P 500-index voor het eerste kwartaal van 2021 bedraagt volgens investment manager Simon Wiersma van ING 142 procent. “De lat ligt hoog”, waarschuwde de marktenexpert.

De tienjaarsrente in Amerika heeft haar stevige opwaartste rit gestaakt en blijft al enige tijd tussen 1,6 en 1,7 procent hangen. Het inflatiecijfer van begin deze week was iets hoger dan verwacht, maar zorgde niet voor extra vrees op de markten. “Er kwam inderdaad een stijging van de inflatie in de VS tot uiting, maar het bleef min of meer binnen de grenzen der verwachtingen, en was het gevolg van tijdelijke factoren die mettertijd zouden moeten wegebben”, aldus hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

De Amerikaanse importprijzen zijn in maart harder gestegen dan verwacht, bleek woensdag nog uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

De euro/dollar noteerde op 1,1974. De olieprijzen stegen enkele procenten, extra geholpen door de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten die afgelopen week zijn gedaald en een opwaarte bijstelling door IEA van de verwachte vraag naar olie in 2021. Dinsdag deed oliekartel OPEC al hetzelfde.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex profiteerde Galapagos van een positief analistenrapport van Barclays. De Britse bank zette Galapagos op Kopen met een koersdoel van 80 euro. Het aandeel schreef 5,1 procent bij.

AB InBev wordt volgens Berenberg door beleggers genegeerd, maar dit is niet volledig terecht. De brouwer heeft de grootste recessie voor de horecasector sinds mensenheugenis met succes doorstaan. De schuldpositie blijft het belangrijkste probleem voor de brouwer, maar hieraan werkt AB InBev hard. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Het Duitse hooggerechtshof heeft in het voordeel van Solvay uitspraak gedaan in een octrooizaak aangespannen door Neo Chemicals & Oxides. Solvay daalde desondanks 0,3 procent.

Jefferies heeft het koersdoel voor het aandeel Aperam verhoogd van 37,00 naar 40,00 euro met handhaving van het Houden advies. Het aandeel won 0,8 procent.

De grootste daler in de Bel20 index was holding Ackermans & van Haaren met een verlies van 0,7 procent.

Op de tweede lijn won Euronav 1,7 procent.

Atenor heeft al ruim de helft van een Roemeens project volgens plan verkocht. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Montea heeft 235 miljoen euro opgehaald met zijn eerste Amerikaanse private plaatsing van groen obligaties. Het aandeel daalde 2,2 procent.

Gimv heeft in Apraxon, een Duitse aanbieder van thuiszorg met focus op wondverzorging, geïnvesteerd. Financiële details werden niet gemeld. Het aandeel Gimv verloor 1,1 procent.

Credit Suisse haalde Orange Belgium van de kooplijst en verlaagde het koersdoel met één euro naar 22,00 euro. Volgens ING is er een grote kans dat Orange Belgium op de Brusselse beurs genoteerd blijft, nu moederbedrijf Orange heeft aangegeven dat het overnamebod van 22 euro per aandeel op de Belgische dochter definitief is. Vermoedelijk zal minderheidsaandeelhouder Polygon zijn stukken niet aanmelden onder het bod. Het aandeel noteerde woensdagochtend aan 22,10 euro.

DEME Offshore en het Japanse Penta-Ocean richten een joint-venture op voor de bouw van offshore windparken in Japan. Er werden verder geen financiële details vermeld. Moederbedrijf CFE steeg 0,2 procent.

Bij de kleinere aandelen won Smartphoto Group 1,9 procent en daalde Hyloris 4,4 procent.

Wall Street

Na sluitingstijd in Europa lieten de Amerikaanse indices een wisselend beeld zien. De Nasdaq tekende een licht verlies op, terwijl de Dow Jones index erop vooruit ging. De breed samengestelde S&P500 index won 0,1 procent op 4.145,55 punten.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
    8. VS ondernemersvertrouwen MKB april
    9. Home Depot Q1-cijfers
    10. Maandrapport OPEC
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht