Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Voorlopig Brussels akkoord over bescherming platformwerkers
Beeld: ABM Financial News

Voorlopig Brussels akkoord over bescherming platformwerkers

(ABM FN-Dow Jones) Europese wetgevers hebben woensdag een voorlopig akkoord bereikt over een wet gericht op betere werkomstandigheden voor medewerkers van zogeheten platformbedrijven zoals Uber en Deliveroo. Als de wet wordt aangenomen, heeft de EU daarmee een wereldwijde primeur.

De nieuwe regels moeten voorkomen dat werkers ten onrechte als zelfstandige ondernemers worden beschouwd en daardoor geen bescherming krijgen van het arbeidsrecht.

Een belangrijke vernieuwing is de invoering van "presumptie van werknemerschap". Indien wordt voldaan aan twee van de vijf vastgestelde parameters dat het digitale platform de werkzaamheden aanstuurt of controleert, dan geldt het platform volgens de nieuwe wet als werkgever.

Daarbij horen de rechten en sociale zekerheden voor de werknemer, zoals minimumloon waar dat van toepassing is, cao-afspraken en regels voor werktijden, betaald verlof en, werkloosheids- en ziektevergoedingen.

"Momenteel worden tenminste 5,5 miljoen mensen die voor platforms werken mogelijk ten onrechte als zelfstandigen aangemerkt ... en daardoor missen zij belangrijke arbeidsrechtelijke en sociale bescherming", stelde het Europees Parlement woensdag in een verklaring.

Een tweede doelstelling van de wet is de bevordering van transparantie en eerlijkheid in het gebruik van algoritmes voor het nemen van besluiten in de bedrijfsvoering.

Menselijk toezicht wordt vereist voor het opschorten van de relatie met de medewerker, of diens ontslag, en geautomatiseerde beslissingen kunnen worden aangevochten door de medewerkers.

De zogenaamde 'gig-arbeiders' krijgen het recht om te weten hoe de algoritmes van online platforms werken en hoe hun gedrag de besluitvorming van de systemen beïnvloedt.

Ook mogen de platforms hun medewerkers niet meer volgen als ze niet zijn ingelogd, of aan de hand van gedrag proberen te voorspellen of zij zich willen aansluiten bij een vakbond of van plan zijn deel te nemen aan een staking.

De regels werden in 2021 aangekondigd. Als de wet wordt aangenomen krijgen landen twee jaar de tijd om ze in te voeren.   

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
DELIVEROO PLC LS-,005 kopen verkopen

100% zegt verkopen

4 stemmen

DELIVERY HERO SE NA O.N. kopen verkopen

100% zegt verkopen

4 stemmen

JUST EAT TAKEAWAY kopen verkopen

75% zegt kopen

4 stemmen

Uber Technologies kopen verkopen

100% zegt verkopen

4 stemmen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht