Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Beursblik: nieuwe crisis Amerikaanse regionale banken onwaarschijnlijk
Beeld: ABM Financial News

Beursblik: nieuwe crisis Amerikaanse regionale banken onwaarschijnlijk

(ABM FN-Dow Jones) De problemen bij New York Community Bancorp hoeven niet te leiden tot een nieuwe crisis onder regionale Amerikaanse banken. Dat zei marktanalist Philip Marey donderdag in gesprek met ABM Financial News.

Marey wees er in eerste instantie op dat de prijsontwikkeling en blootstelling aan commercieel vastgoed aan veel van de problemen ten grondslag ligt.

En die leningen zijn voor de coronacrisis vooral verstrekt door de kleinere regionale banken in plaats van de grotere banken. En daar zit ook wellicht een probleem, want uit stresstesten blijkt dat de grote banken verliezen op dit soort leningen kunnen opvangen, maar dat ligt anders bij de kleinere banken die aan minder strenge regels hoeven te voldoen.

Bovendien zijn kleine banken ook kwetsbaarder voor de vastgoedsector in termen van blootstelling, gezien ze vorig jaar flink werden getroffen door de uitstroom van deposito's.

Het lijkt er in ieder geval op dat corona een blijvende negatieve impact heeft op de vraag naar commercieel vastgoed. Gezien alle veranderingen lijkt er in ieder geval een aanzienlijke hoeveelheid minder kantooroppervlakte nodig, aldus Marey.

Er zijn ook al prijsdalingen zichtbaar, terwijl de rentes stijgen en dat is geen prettige combinatie voor eigenaren, voegde hij toe.

Echter, vorig jaar greep de Fed in met een flink steunpakket, het  Bank Term Funding Program (BTFP). Dit om ervoor te zorgen dat banken in staat zouden zijn om aan de behoeften van al hun spaarders te voldoen.

Dit programma loopt in maart af, maar zou volgens Marey gewoon verlengd kunnen worden om opnieuw moeilijkheden te voorkomen. Bovendien lijken eventuele problemen dus aan grote systeembanken voorbij te gaan.

Marey wees er wel op dat de prijsontwikkeling van het commerciële vastgoed een grote invloed kan hebben op de eventuele gevolgen, maar vooralsnog lijkt daar geen paniek en gezien de mogelijkheden van de overheid lijkt daarom een herhaling van vorig jaar onwaarschijnlijk.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

 1. New York Community Bank rapporteert miljardenverlies
 2. Beursblik: geen herhaling crisis voor Amerikaanse regionale banken

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
New York Community Bancorp Inc kopen verkopen

100% zegt kopen

1 stemmen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 21 mei

  1. Envipco Q1-cijfers
  2. Fagron ex €0,30 dividend
  3. Euronext ex €2,48 dividend
  4. Shell jaarvergadering in Londen
  5. Handelsbalans maart (eurozone)
  6. Lowe's Q1-cijfers
  7. Macy's Q1-cijfers
  8. Pharming jaarvergadering
 2. 22 mei

  1. Aalberts Q1-cijfers
  2. Prijzen bestaande koopwoningen april (NL)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht