Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beperkte omzetgroei voor Campine 2.0
Beeld: Campine

Beperkte omzetgroei voor Campine 2.0

(ABM FN) Campine 2.0 heeft in 2023 een hogere omzet en resultaat behaald, in het eerste volledige jaar na de expansie in Frankrijk. Dat maakte het bedrijf maandagochtend bekend, tegelijk met een verhoging van het dividend.

De omzet steeg met 2 procent van 317,4 miljoen naar 322,0 miljoen euro, dankzij een stijging van de verkoopvolumes met 36 procent. De metaal- en grondstofprijzen daalden echter, waardoor de omzet minder sterk steeg dan het volume.

Het EBITDA-resultaat steeg licht, van 26,6 miljoen naar 26,8 miljoen euro. Operationeel was er sprake van een sterkere verbetering, omdat er een jaar eerder een overnamewaarderingsresultaat van 6,5 miljoen euro was, die in 2023 ontbrak.  Deze verbetering werd neergezet in een zeer moeilijk jaar voor de industrie, stelde CEO Wim de Vos. De Franse divisie droeg 12 procent bij aan de groepswinst.

De nettowinst daalde met 13 procent van 15,8 miljoen tot 13,7 miljoen euro, door het ontbreken van het overnameresultaat van 6,5 miljoen euro in 2022.

Campine verkocht 61.000 ton aan hergebruikte loodlegeringen, stelde directeur David Wijmans van de divisie Circular Metals.

Ook de terugwinning van metalen zoals antimoon, goud en zilver leverde meer winst op dan ooit. De prijzen voor edelmetalen waren hoog en die voor lood lagen op een relatief goed niveau, met pieken en dalen.

Behalve door de consolidatie van de Franse activiteiten kwam dit door relatief hoge metaalprijzen, betere commerciële voorwaarden met klanten en leveranciers en de doorberekening van hogere kosten in de verkoopprijzen.

Ook het nieuwe onderdeel recycled Polymers droeg sterk bij aan de winst. Deze eenheid vergrootte het volume met 150 procent. De Vos noemde deze nieuwe sector veelbelovend voor de toekomstige groei, nu de Europese regelgeving bedrijven dwingt om meer hergebruikte materialen te gebruiken. "We voorzien groeipercentages van 10 procent en meer per jaar in de recyclage van kunststoffen."

De divisie Specialty Chemicals zag de vraag naar brandvertragers afnemen door de zwakte in de bouwsector. Hierdoor daalde ook de prijs van antimoonmetaal.

Campine stelt een dividend voor van 3,00 euro per aandeel. Het dividendbeleid is om een derde van de nettowinst uit te keren. Over 2022 keerde Campine 2,50 euro per aandeel uit.

Outlook

De vraag naar producten van de divisie Specialty Chemicals wint in het eerste kwartaal van 2024 wat terrein, vergeleken met de zwakke vraag in 2023. "Het is echter nog onduidelijk of deze opwaartse trend zich zal voortzetten."

In de divisie Circular Metals hebben de lood LME-prijzen zich enigszins hersteld na de daling in december, aldus Campine.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Campine ziet resultaten verder verbeteren
  2. Recordwinst bij Campine

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Campine kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht