Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Citi neutraal over Syensqo en Solvay
Beeld: ABM Financial News

Citi neutraal over Syensqo en Solvay

(ABM FN) Citi gaat het aandeel Syensqo volgen met een Neutraal advies en handhaafde het advies voor Solvay op Neutraal, in een nieuw rapport over de Europese chemiesector, die voor een omslag in de cyclus staat. Dit bleek maandag.

De cyclus in de Europese chemie lijkt een keerpunt te hebben bereikt, na zeven kwartalen met substantieel dalende volumes, stelden de analisten. De afbouw van voorraden lijkt grotendeels voorbij en de volumes lijken weer te gaan stijgen. De economische groei trekt weer aan, vooral in China, dat van cruciaal belang is voor de sector, maar de prijzen stijgen nog niet en de aanvoerketens zien er nog niet goed uit. Daarom is het nog te vroeg om zekerheid te hebben over de kracht van het herstel.

Syensqo scoort hoog op het gebied van kwaliteit, dat wil zeggen de recente groei van volumes, winst en rendement. De resultaten zijn echter geflatteerd door de hoge winsten bij Specialty Polymers, met name PVDF, en die overmatige winst loopt er nu uit. Als hier de volumes aantrekken zou dit de marges veel goed doen en reden zijn om positiever te worden over het aandeel, volgens de analisten van Citi.

De bank ziet echter een risico dat Syensqo een deel van de prijsverhogingen ter waarde van 850 miljoen euro in de afgelopen drie jaar zal moeten teruggeven. Voor dit jaar rekent Citi op 50 tot 100 miljoen euro aan prijsverlagingen.  

De PFAS-claims uit de Solvay-tijd zijn in theorie afgedaan, maar beleggers zullen hier nog enige tijd bezorgd om blijven, aldus Citi.

Solvay scoort laag in de evaluatie door Citigroup. De analisten maken zich zorgen over een verwachte daling van de prijzen voor soda, of natriumcarbonaat, met 20 tot 35 procent, wat de winst op korte termijn drukt. Soda was vorig jaar goed voor 32 procent van de omzet.

Solvay verhoogde zijn prijzen de afgelopen 2 à 3 jaar met 700 miljoen euro en dat zal mogelijk deels moeten worden teruggegeven. Citi gaat uit van 120 miljoen euro, vooral door lagere sodaprijzen.

Wel kan de sodamarkt de komende jaren weer aantrekken als concurrenten in de VS en China meer vertraging oplopen met de uitbreiding van hun capaciteit. 

Update: vanwege onjuiste spelling Syensqo.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Solvay kopen verkopen

100% zegt kopen

2 stemmen

SYENSQO kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht