Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beursblik: aandeelhouders Elia bereiden kapitaalverhoging voor
Beeld: Elia

Beursblik: aandeelhouders Elia bereiden kapitaalverhoging voor

(ABM FN) Het is goed nieuws dat de onderhandelingen vorderen waardoor de Belgische overheidsdiensten een kapitaalverhoging bij de Belgische netbeheerder Elia kunnen doorvoeren. Dat zei analist Wim Lewi van KBC Securities woensdag in een rapport.

Een artikel van De Tijd vermeldt plannen van de federale (FPIM) en regionale (PMV) investeringsvehikels om respectievelijk het kapitaal van Publi-T en enkele Vlaamse gemeentelijke aandeelhouders te versterken. Daardoor zou men makkelijker later een kapitaalverhoging bij Elia kunnen doorvoeren. Publi-T bezit immers 44,8 procent van Elia en heeft zich geëngageerd om op dit niveau te blijven.

De kapitaalinjecties zijn bedoeld om Publi-T voor te bereiden op de kapitaalverhogingen in de komende 4 jaar. Het transmissienet heeft investeringen nodig van meer dan 30 miljard euro voor de energietransitie in België en Duitsland, zo schat KBC Securities.

"Met de Belgische verkiezingen in zicht is het het beste om een aantal  afspraken vast te leggen", aldus de analist in het rapport. "Hoewel de peilingen een verschuiving naar extreem rechts voorspellen, kunnen de onderhandelingen over een nieuwe regering lang aanslepen." De instap van FPIM en PMV zou alvast het kapitaal versterken van Publi-T, waardoor men het kapitaal heeft om mee te doen met de latere kapitaalverhogingen.

De analist blijft bij zijn Accumuleren=advies voor Elia met een koersdoel van 124,00 euro.

Het aandeel Elia verloor woensdag 1,4 procent tot 94,05 euro.

ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Beursblik: positief rapport van Elia
  2. Elia investeert €30 miljard, winstgroei zal 20% per jaar zijn

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Elia kopen verkopen