Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De 8 beste beleggingen bij economische tegenwind

De 8 beste beleggingen bij economische tegenwind

Er zijn steeds meer signalen dat de bullmarkt op zijn einde is. Welke beleggingen lenen zich het best voor een neergaande markt?

Of het nu gaat om de omgekeerde rentecurve, teleurstellende kwartaalcijfers of berichten over een escalerend handelsconflict... er zijn allerlei signalen dat er een berenmarkt en een recessie in aantocht is.

Beleggen in een laatcyclische markt kan gevaarlijk zijn, omdat het kwartje twee kanten op kan rollen: er kan een trendomkeer plaatsvinden, maar voor hetzelfde geld zet de huidige bullmarkt nog even door.

Chris Cook, president van Beacon Capital Management, is altijd op zijn hoede als de bredere markt 10% of meer onder zijn hoogtepunt is gezakt: dat kan een signaal zijn dat de stierenmarkt ten einde loopt.

De Amerikaanse website US News zette de acht beste beleggingen voor een laatcyclische markt op een rij.

1. Voor elke sector dezelfde weging

Beleggers die zich zorgen maken, kunnen volgens Cook hun beleggingen het best gelijkmatig spreiden over alle sectoren. Mocht de markt nog verder stijgen, dan kunt u hiervan blijven profiteren. Maar als de markten dalen, bent u beter beschermd, omdat de herverdeling van sectoren leidt tot een wat conservatievere aandelenportefeuille: defensieve sectoren krijgen een zwaardere weging, terwijl het belang van groeisectoren afneemt.

Wilt u hier geen omkijken naar hebben, dan kunt u kiezen voor een ETF die deze strategie volgt, zoals de Invesco S&P 500 Equal Weight ETF.

2. Nutsbedrijven

Nutsbedrijven worden beschouwd als een klassieke defensieve sector omdat het vaak gaat om langzaam groeiende bedrijven die bovengemiddelde dividenden betalen om beleggers aan te trekken.

Nu de Federal Reserve is begonnen de rentetarieven te verlagen, is het volgens Cook zinvol om een hogere weging in deze sector te zoeken, omdat nutsbedrijven minder onderhevig zijn aan het renterisico.

Door te kiezen voor een actief beheerd beleggingsfonds of een ETF kunt u zorgen voor de broodnodige spreiding.

3. Dagelijkse consumptiegoederen

Een andere defensieve belegging is de sector consumentengoederen. Hieronder vallen bedrijven die producten maken die consumenten dagelijks gebruiken. Omdat deze producten ook tijdens een economische neergang nodig zijn, zullen de bedrijven in deze sector hun waarde beter behouden als beleggers vrezen dat er een recessie voor de deur staat.

"Een bedrijf als Procter & Gamble bijvoorbeeld maakt producten die mensen altijd zullen kopen, zoals zeep, tandpasta en luiers", licht Cook toe.

4. Gezondheidszorg

De gezondheidszorgsector is volgens analist David Yepez van Exencial Wealth Advisors ook een veilige haven in een laatcyclische markt. Net als de dagelijks boodschappen, zullen consumenten tijdens een recessie gebruik blijven maken van de gezondheidszorg.

Yepez is vooral enthousiast over de subsector medische hulpmiddelen. Zijn favoriete aandeel in dit marktsegment is Baxter International. Dit bedrijf is marktleider in thuisdialyse; een markt die volgens Yepez verder kan groeien.

5. Vastgoed

Volgens Tom Essaye, redacteur van de Sevens Report-nieuwsbrief, kan onroerend goed een solide investering zijn in de huidige economische cyclus; vooral na de renteverlaging van de Fed.

Behalve de dalende rentes dragen ook de sterke arbeidsmarkt en stijgende lonen bij aan een gunstig klimaat voor vastgoed.

6. Waarde-aandelen

Op groei gerichte aandelen, ETF's en beleggingsfondsen hebben de huidige bullmarkt gedomineerd. Maar in een recessie kunnen waardebeleggingen de overhand krijgen, meent Dave Alison, financiële planner bij Clarity 2 Prosperity.

Een verandering in de economische cyclus kan volgens hem leiden tot een herstel van waardeaandelen. Daarnaast kunnen waardebedrijven met sterke balansen recessies beter aan.

Voor particuliere beleggers adviseert hij op zoek te gaan naar een goedkoop, breed gespreid beleggingsfonds.

7. Small-cap aandelen

Aandelen van kleinere bedrijven (small-caps) hebben het slechter gedaan dan aandelen van grote bedrijven (large-caps). Maar volgens Alison kunnen small-caps in een laatcyclische markt een comeback maken. Historisch gezien presteren small-caps ook beter dan large-caps.

Alison richt zijn vizier op wereldwijde small-capfondsen in plaats van Amerikaanse fondsen, omdat de internationale markten de afgelopen tien jaar zijn achtergebleven bij de VS. Daar zijn dus meer koopjes te vinden dan op Wall Street.

8. Amerikaanse staatsobligaties

Cook adviseert beleggers die zich echt zorgen maken over een dalende aandelenmarkt of een recessie om in Amerikaanse staatsobligaties te stappen, in plaats van in contant geld.

Maar volgens hem moeten beleggers dat alleen doen wanneer de bredere aandelenmarkt 10% of meer onder zijn hoogtepunt staat; een belangrijk waarschuwingssignaal.

Lees ook: 5 waardeaandelen die het dividend fors verhogen

 

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 06 mei

    1. China inkoopmanagersindex diensten april
    2. PostNL Q1-cijfers
    3. Siemens Healthineers Q1-cijfers
    4. TKH Q1-cijfers
    5. Dui inkoopmanagersindex diensten april (def)
    6. EU inkoopmanagersindex diensten april (def) 52,9
    7. VK inkoopmanagersindex diensten april (def)
    8. EU producentenprijzen maart
    9. Tyson Foods Q1-cijfers
  2. 07 mei

    1. Japan inkoopmanagersindex diensten april
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht