Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
8 interessante edelmetaalaandelen

8 interessante edelmetaalaandelen

De aandelen van edelmetaalbedrijven staan de afgelopen maanden in de belangstelling en de reden ligt voor de hand: goud en zilver vertegenwoordigen veilige havens in tijden van onrust.

De omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten, de voortslepende handelsoorlog en de Federal Reserve die met zijn renteverlagingen de inflatie probeert aan te wakkeren veroorzaken de onzekere omstandigheden die mensen doen vluchten in edelmetalen.

InvestorPlace selecteerde acht aandelen van edelmetaalbedrijven die beleggers nu kunnen kopen.

1. Barrick Gold

Edelmetaalaandelen zoals Barrick Gold hebben risico's die de onderliggende fysieke edelmetaalmarkten niet hebben: het menselijke element. Daarom loont het bij het kopen van deze aandelen om vooral gevestigde, stabiele namen te nemen. Met een lange geschiedenis en een marktkapitalisatie van bijna 34 miljard dollar komt Barrick Gold zeker in aanmerking.

Afgezien van de enorme omvang is de internationale oriëntatie van Barrick Gold een pluspunt. Hoewel er geopolitieke risico's in de Afrikaanse projecten bestaan, zit het mijnbouwbedrijf grotendeels in projecten in landen met stabiele overheden als Canada, Chili, Australië en de VS. Het aandeel is dit jaar al met meer dan 46% gestegen, en er zit waarschijnlijk nog veel meer in het vat.

2. Newmont Goldcorp

Veel beleggers vermijden aandelen van edelmetaalbedrijven vanwege de beroerde reputatie van speculatieve mijnbouwprojecten. Maar zoals in elke sector is het de kwaliteit van het individuele bedrijf dat telt. Met Newmont Goldcorp koopt u een bedrijf met bijna een eeuw ervaring. Zelfs als de bearmarkt terugkeert in edelmetalen zal Newmont dus waarschijnlijk blijven bestaan.

Maar een nieuwe bearmarkt ligt waarschijnlijk ver in de toekomst. Op korte en middellange termijn zal Newmont Goldcorp beleggers blijven aantrekken. Het aandeel is dit jaar met meer dan 16% gestegen. Dat klinkt misschien niet veel, maar sinds begin mei is de koers met bijna 35% gestegen.

En er is een goede kans dat de koers nog verder omhoog kan. Het merendeel van de projecten van Newmont Goldcorp bevindt zich in de stabiele regio's van Noord-Amerika en Australië. Vier projecten bevinden zich in Zuid-Amerika en het bedrijf heeft slechts twee projecten in Afrika. Deze spreiding biedt bescherming tegen geopolitieke risico's.

3. Agnico Eagle Mines

Een andere topnaam om toe te voegen aan uw lijst met te kopen edelmetaalaandelen is Agnico Eagles Mines. Deze mijnbouwer is bijna volledig geïsoleerd van geopolitieke risico's. Het heeft alleen mijnbouwprojecten in Canada, Finland en Mexico, en geen van deze landen is gevaarlijk instabiel.

Bijzonder aan dit aandeel is dat het onderliggende bedrijf zich niet bezighoudt met de verkoop van goudfutures op de termijnmarkt. Bij goudfuturecontracten wordt een vooraf bepaalde hoeveelheid goud tegen een vooraf bepaalde prijs op een vooraf bepaalde datum gekocht of verkocht. Met een goudfuture kan gespeculeerd worden op zowel een stijging als een daling van de goudprijs.

Het kopen van het aandeel geeft u dus volledige blootstelling aan de spotprijs ofwel de goudprijs op dit moment.

In voorgaande jaren was dat een slechte deal. Maar op dit moment is het precies wat beleggers willen. De goudprijs is tot boven de 1.550 dollar per ounce gestegen. Slechts een paar maanden geleden werd er nog minder dan 1.300 dollar per ounce betaald. Het aandeel Agnico Eagle Mines geeft beleggers een goedkope blootstelling aan het edelmetaal.

4. Royal Gold

Hoewel Royal Gold op dit moment zeer populair is, blijft het een interessant aandeel met een aanzienlijk opwaarts potentieel. De meeste aandelen die in de mijnbouwsector kunnen worden gekocht zijn riskant. Dit geldt met name voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in de zoektocht naar nieuwe voorraden. Omdat goud vinden zo onvoorspelbaar is, kunnen deze investeringen ongelooflijk volatiel zijn.

Royal Gold beperkt dit risico door niet zelf te zoeken en te delven maar in plaats daarvan overeenkomsten te sluiten met mijnbouwers. Doorgaans betaalt Royal Gold een vergoeding vooraf in ruil voor toekomstige leveringen van edelmetalen.

Vanwege deze inherente risicobeperking heeft het aandeel het beter gedaan dan veel op fysieke mijnbouw gerichte bedrijven. Op jaarbasis is het aandeel met bijna 61% omhooggeschoten en gezien de positieve omstandigheden voor goud kan Royal Gold nog steeds een koopje zijn.

5. Wheaton Precious Metals

Zilver heeft op dit moment ook een enorm potentieel. Sinds eind juni is de zilverprijs meer dan 18% gestegen.

De zilverprijs is wel volatieler dan de goudprijs. Beleggers die blootstelling aan zilver willen maar geen enorme risico's willen lopen, kunnen Wheaton Precious Metals overwegen. Net als Royal Gold richt Weahton zich op overeenkomsten met mijnbouwers, waardoor het management van tevoren weet wat de uitgaven zullen zijn. Dat is een enorm pluspunt voor het aandeel ten opzichte van pure mijnbouwers, die werken met grote onzekerheden.

6. First Majestic Silver

Zilver is de cryptocurrency van de edelmetaalaandelen. Hoewel het dezelfde monetaire basis heeft als goud - zilver was ooit "echt geld" - lijkt het een eigen karakter te hebben. Niettemin zullen verdere renteverlagingen door de Fed ook positief zijn voor zilver. Speculatieve beleggers die er potentieel in zien zouden behalve Wheaton ook First Majestic Silver kunnen overwegen.

Het aandeel is sinds januari al met 91% gestegen en afgelopen maand meer dan 14%. De geopolitieke risico's voor het bedrijf zijn laag aangezien First Majestic zich hoofdzakelijk op de mijnbouwmarkt van Mexico richt.

7. Sibanye Gold

Sibanye Gold heeft belangrijke activiteiten in Zuid-Afrika, wat voor- en nadelen heeft. Zuid-Afrika heeft meerdere grote goudmijnen, maar het politieke klimaat heeft conflicten en mijnbouwstakingen veroorzaakt.

Vanwege dergelijke stakingen heeft het aandeel Sibanye Gold niet de explosieve rendementen gezien die andere edelmetalenaandelen de afgelopen weken hebben geboekt. Desondanks is de koers dit jaar al meer dan 110% gestegen.

Er zijn maar weinig bedrijven in de sector die een robuuste blootstelling hebben aan andere edelmetalen als platina en palladium. Vooral palladium is een zeer zeldzame grondstof en Sibanye is de op een na grootste producent ervan ter wereld.

8. Norilsk Nickel PJSC

Norilsk Nickel PJSC is een zeer speculatieve naam onder de aandelen van edelmetaalbedrijven. Beleggers moeten het niet kopen zonder te beseffen dat ze een grote gok wagen en er zeker niet al hun geld in stoppen.

Rusland heeft de grootste voorraad van palladium in de wereld en Norilsk Nickel is 's werelds topproducent van deze zeldzame grondstof. Tot voor kort was één troy ounce (31,1 gram) palladium meer waard dan goud. En hoewel goud in de lift zit vanwege de wereldwijde economische zorgen, heeft palladium nog steeds een kans om zijn eerste plaats terug te winnen.

Palladium wordt op meerdere manieren gebruikt en is potentieel een relevante grondstof voor hightech toepassingen in de 21ste eeuw.

Lees ook: 4 aanleidingen voor een goudrally

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht