Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 techaandelen om te houden

5 techaandelen om te houden

Het nieuws dat er mogelijk snel een succesvol coronavaccin op de markt kan zijn, leidde tot stijgingen en verschuivingen op de wereldwijde beurzen.

Technologie-aandelen werden massaal gedumpt, terwijl aandelenkoersen in zwaar gehavende sectoren als vliegtuigmaatschappijen, hotels en pretparken flink stegen. Toch hoeven aandeelhouders van de grote techreuzen zich volgens Barron’s geen zorgen te maken over de toekomst.

De Dow Jones schoot op maandag met ongeveer 4,7% omhoog en de S&P 500 met 3,2%, nadat het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer positieve tussentijdse resultaten meldde van de tests van zijn kandidaat-vaccin tegen het coronavirus. Techindex Nasdaq steeg met slechts 0,7%.

Volgens Barron’s zullen echter ook de grote technamen uiteindelijk profiteren van een normalere omgeving. De komst van een vaccin zal, afgezien van een herweging van een aantal portefeuilles, geen negatieve gevolgen hebben voor techaandelen.

Apple

Hoewel de verkoop van Apple-producten als de iPad flink aantrok tijdens de pandemie, zijn alle ogen inmiddels gericht op de nieuwe iPhone 12. In de afgelopen kwartalen werd de verkoop van onder andere iPhones gehinderd door winkelsluitingen vanwege de lockdownmaatregelen. Maar de verwachting is dat meer consumenten zullen overstappen op een nieuwe telefoon nu er een realistisch vooruitzicht is op een vaccin en een verbetere economie.

Microsoft

De koers van Microsoft is dit jaar met meer dan 40% gestegen vanwege de sterke vraag naar PC’s en cloud-diensten. Hoewel de koers maandag een vlak verloop liet zien, is het moeilijk voor te stellen dat de trend naar cloud computing zal worden vertraagd door de heropening van de economie.

Verder zal de vraag naar Microsoft-producten vanuit herstartende bedrijfstakken als luchtvaartmaatschappijen en hotels naar alle waarschijnlijkheid toenemen zodra alles weer terugkeert naar normaal.

Alphabet en Facebook

De koers van Google-moeder Alphabet steeg met ongeveer 1,9% na het vaccinnieuws, terwijl Facebook met ongeveer 2,3% daalde.

Maar vergist u zich niet: de sociale media-aandelen zullen aanzienlijk profiteren van een economische opleving, aangejaagd door de komst van een vaccin. Zo zullen de reclame-uitgaven van bijvoorbeeld de reissector waarschijnlijk flink toenemen.

Amazon

De koers van online retailer Amazon daalde met ongeveer 2,4% op maandag. Dat viel nog mee, want een aantal concurrenten stond op een koersverlies van meer dan 10%.

Maar er is volgens Barron’s geen enkele reden om aan te nemen dat een economische heropleving negatief zou zijn voor Amazon Web Services (AWS), de clouddienstentak van Amazon. Een terugkeer naar de normale gang van zaken in sectoren van de economie die zwaar getroffen zijn door het virus, zou ook AWS een flinke zet omhoog moeten geven.

Bovendien zou een algemeen vaccinatieprogramma tegen Covid-19 de kosten die Amazon nu maakt in verband met het coronavirus aanzienlijk reduceren. Alleen al voor het laatste kwartaal van dit jaar trekt het bedrijf daar 4 miljard dollar voor uit.

Zie ook: De 9 beste techaandelen om te kopen tijdens een recessie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht