Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
De 7 beste farmaceutische aandelen voor de toekomst

De 7 beste farmaceutische aandelen voor de toekomst

De farmaceutische sector staat dit jaar dankzij de coronapandemie in het middelpunt van de belangstelling. Maar het ene farma-aandeel is het andere niet.

Investorplace selecteerde zeven farmaceutische aandelen voor de lange termijn.

Pfizer

Op 9 november schoot de Dow Jones schoot bijna 2.000 punten omhoog toen de Amerikaanse farmaciereus Pfizer meldde dat zijn kandidaatvaccin tegen het coronavirus een effectiviteit had van 90%.

Dat nieuws werd gezien als een grote doorbraak, want voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie in maart gloort er licht aan het einde van de tunnel, en is er hoop dat de wereld sneller dan verwacht zou kunnen terugkeren naar normaal. 

Geen wonder dat de koers van het aandeel Pfizer een nieuw jaarrecord bereikte. Mocht Pfizers kandidaat-vaccin tegen corona de standaard worden, reken er dan maar op dat de koers nog verder zal stijgen. Toch is Pfizer nog steeds een relatief goedkoop aandeel met een hoog dividendrendement.

Pfizer verwacht volgend jaar een winst per aandeel van 3,19 dollar, een stijging van 10% vergeleken met dit jaar. Analisten gaan uit van een omzetstijging met 7% in 2021, en dat is exclusief de inkomsten van een eventueel vaccin. Het aandeel wordt momenteel verhandeld tegen slechts 11,4 keer de toekomstige winst, en biedt een mooi dividendrendement van 4,2%.

Sanofi

Dit Franse bedrijf, dat een marktwaarde heeft van 124 miljard euro, beschikt over een sterk managementteam en biedt beleggers mooie vooruitzichten. Sanofi bestaat uit drie takken: specialistische zorg, vaccins en algemene geneeskunde.

Het heeft 91 geneesmiddelen in ontwikkeling, waarvan 39 zich bevinden in de laatste onderzoeksfase. Een dergelijke pijplijn biedt veel perspectief voor de toekomst.

Regeneron

Hoewel Regeneron door veel beleggers wordt gezien als een biofarmaceutisch bedrijf, kan het op deze lijst niet ontbreken - daarvoor heeft het te veel kwaliteit in huis. Regeneron werkt momenteel samen met Sanofi aan de ontwikkeling van Dupixent, een ontstekingsremmend middel voor luchtwegaandoeningen zoals astma.

Analisten verwachten voor dit jaar een winstgroei van 22%, gevolgd door een stijging van 20,5% volgend jaar.

Zoetis

Het Amerikaanse Zoetis, dat ooit onderdeeel uitmaakte van Pfizer, is een farmaceutisch bedrijf gespecialiseerd in diergeneeskunde. Dit is een groeimarkt, want tijdens de pandemie is het houden van huisdieren erg populair geworden.

Analisten verwachten een winstgroei van 2,5% en een omzetstijging van 4,6% dit jaar, gevolgd door een versnelde winst- en omzetgroei voor 2021 van respectievelijk 13,1% en 8%.

Bristol-Myers Squibb

Na een fusie vorig jaar met Celgene kan Bristol-Myers rekenen op dubbelcijferige groei en een mooi dividendrendement van 2,8%. Analisten verwachten voor 2021 een omzetgroei van 8,6% en een winstgroei van 17,7%.

Dat is een zeer solide groei, vooral gezien de relatief lage waardering. Met tientallen behandelingen in de pijplijn biedt dit aandeel veel perspectief op de lange termijn.

Johnson & Johnson

Deze Amerikaanse farmaciekolos is met een marktkapitalisatie van 390 miljard dollar een van de grootste bedrijven in de VS. Op farmaceutisch gebied werkt Johnson & Johnson aan zes hoofdcategorieën: Cardiovasculair & Metabolisme, Immunologie, Infectieziekten & Vaccins, Neurowetenschappen, Oncologie en Pulmonale Hypertensie. Daarnaast produceert het onder meer medische apparatuur en medische consumptiegoederen zoals pleisters en babyproducten.

In april verhoogde Johnson & Johnson zijn dividenduitkering voor het 58e opeenvolgende jaar. Aaandeelhouders kunnen dit jaar rekenen op een dividenduitkering die 6,3% hoger is dan in 2019. Betrouwbaarder kan bijna niet.

SPDR S&P Pharmaceuticals indexfonds

Als u wat meer spreiding zoekt voor uw portefeuille, zou u een belegging in het SPDR S&P Pharmaceuticals indexfonds kunnen overwegen. Dit fonds heeft posities in onder meer Bristol-Myers Squibb, Pfizer, Zoetis, Reata Pharmaceuticals, Elanco Animal Health en Jazz Pharmaceuticals. De grootste holding is MyoKardia, waarvan de kkoers dit jaar sterk steeg na berichten dat Bristol-Myers het bedrijf zou overnemen.

Het fonds staat mede dankzij de koersexplosie van MyoKardia op een winst van 23% in het afgelopen jaar. De S&P 500 steeg tijdens dezelfde periode met bijna 15%. Verder biedt het een dividendrendement van 0,7%.

Lees ook: De 7 beste biotechaandelen om nu in te beleggen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht