Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Grillen en nukken van aandelen

Voor de professionele handel zijn al die bewegingen prima. De aandelen bewegen, dus komen mensen in actie: ze nemen winst, kopen bij of in het ergste geval, nemen verlies. Er gebeurt van alles en dat is goed voor de handel.

Bewegingen niet goed voor gemoedsrust

Voor u, als belegger is al die beweging minder goed. Ja, een beweging omhoog is prima, maar dat heen en weer schieten van die koersen is niet goed voor de gemoedsrust. Het is voor een belegger die dagelijks de Beurs volgt moeilijk om ondanks alle onrust de kalmte te bewaren, die nodig is om een lange termijn visie aan te houden.

Toch is dat nu juist broodnodig. De rente blijft voorlopig laag naar het zich laat aanzien. Al verschillende keren hebben marktpartijen zich ingesteld op een spoedige verhoging van de rente, maar telkens weer blijken er nieuwe redenen te zijn om de rente laag te houden. Wie alleen al naar de overheidsfinanciën kijkt van de Westerse landen kan al raden dat een spoedige verhoging van de rente niet gelegen komt.

Een belegger zit echter aan de andere kant van het spectrum. De keerzijde van de lage rente is dat mensen met vermogen voor hun rendement niet meer hoeven aankloppen bij de eens zo veilige staatsobligaties of geldmarktfondsen. Daar valt voorlopig weinig rendement te behalen. Het is een van de redenen waarom aandelen, en dan vooral die aandelen die een gezond Dividend uitkeren, de laatste jaren zo populair zijn geworden.

Grillen en nukken van aandelen

En eerlijk is eerlijk, ook de ETF-markt profiteert daarvan. Het vele geld dat naar de aandelenbeurzen is gestroomd is (en vooral in de Verenigde Staten) vooral geïnvesteerd via ETF’s en indexfondsen. Een van de redenen hiervoor is de hierboven beschreven wispelturigheid van de aandelen. Liever dan blootgesteld te worden aan de grillen en nukken van de individuele aandelen nemen beleggers genoegen met het rendement van de markt zelf. Een brede spreiding zorgt ervoor dat wilde bewegingen zoals de laatste weken voorkomen u niet raken. Daarnaast kan met de verschillende producten die exposure bieden aan bijvoorbeeld andere landen, sectoren of vermogenscategorieën een groot gedeelte van deze beweeglijkheid voorkomen, en teveel samenhang in de portefeuille vermeden worden.

Een goed gespreide belegging in een aantal goedkope, goed gespreide marktindices levert dus nog iets extra’s op naast het lange termijn rendement waar u het uiteindelijk voor doet. En dat is, in deze hectische beursweken, een goede nachtrust. Ook wel wat waard, dunkt mij.

Martijn Rozemuller is managing director en oprichter van Think ETF's. Think ETF’s is de eerste Nederlandse aanbieder van Exchange Traded Funds (ETF’s) en een 60% dochter van BinckBank. De informatie in deze column dient niet te worden opgevat als beleggingsadvies, beleggingsaanbeveling, aanbod of uitnodiging om effecten te kopen, te verkopen of anderszins te verhandelen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht