Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
5 lessen voor na de pandemie

5 lessen voor na de pandemie

Behalve pijnlijk zijn de afgelopen 16 maanden ook bijzonder leerzaam geweest op de beurs, zegt Steve Watson, portefeuillemanager bij Capital Group.

Nu de aandelenmarkten weer het ene na het andere record aantikken, vindt hij het een mooi moment om eens na te gaan welke belangrijke beleggingslessen weer afgestoft zijn in deze uitzonderlijke periode.

Eerst een korte terugblik op eind 2019. “De markten stonden er destijds goed voor. De inflatie en de rente waren laag en het zag er naar uit dat dat nog lang zo zou blijven. Banken leenden graag geld uit en bedrijven wilden weer graag investeren in productiecapaciteit in plaats van eigen aandelen in te kopen en  twijfelachtige overnames te doen”, aldus de expert.

Bekijk ook: Zet de inflatie door?

Toen kwam maart 2020. In enkele weken tijd kwam de wereldwijde economie tot stilstand en kreeg angst de beurzen in haar greep. Deze bizarre periode heeft veel beleggers geld gekost, maar ook heel wat inzichten opgeleverd. Watson heeft er vijf verzameld.

1. Crises zijn onvermijdelijk – hun einde ook

Niemand had deze pandemie kunnen voorspellen, maar het is wel altijd goed om te onthouden dat een hausse altijd kan stoppen, hoe sterk die ook is. Hoopgevend is dat ook aan crises een einde komt; de geschiedenis toont aan dat we er altijd weer uitkomen.

2. Geschiedenis is geen exacte wetenschap

De geschiedenis herhaalt zich, maar niet altijd op de manier die je verwacht. "We trekken snel verkeerde parallellen, dat deed ik ook tijdens de eerste maanden van de Covid-crisis. Iets besluiten over Covid op basis van eerdere ervaringen met SARS bleek een vergissing. Veel beleggers waren niet voorbereid op de omvang en de duur van deze pandemie. Aan de andere kant verrasten overheden ons met de kracht en de snelheid waarmee ze ingrepen."

3. Beleg altijd in groei én waarde – op het juiste moment

"Ik heb een voorkeur voor waardeaandelen, maar in de donkerste dagen van 2020 heeft groei mij wel gered. Hier zaten technologienamen bij, vooral in de semiconductorindustrie, maar ook consumentgerichte internetaandelen - en e-commercebedrijven. En omdat deze aandelen het heel goed deden tijdens de pandemie, heb ik de blootstelling stapsgewijs weer afgebouwd, om plaats te maken voor de minder populaire segmenten van de markt: energie, financials en reis- en vrijetijdsaandelen."

4. Dividend telt 

"Door het ongekende monetaire beleid van de afgelopen jaren in combinatie met de voorkeur van de markt voor snelgroeiende ontwrichters zijn heel wat historische normen overboord gegooid. Maar dividend blijft van groot belang als transfer van waarde van bedrijven richting beleggers. In mijn ogen is dividend nu zelfs belangrijker dan ooit. Ik blijf daarom een aantal grote dividendbetalers in mijn portefeuille houden."

5. Koperprijs stemt positief

Koper staat ook wel bekend als Dr. Copper; aan de prijs van het metaal kunnen we de gesteldheid van de wereldeconomie aflezen. "Die prijs vertelt ons nu dat de economie zich sterk aan het herstellen is en dit waarschijnlijk nog wel even blijft doen. Op termijn kan koper waarschuwen voor toenemende inflatiedruk, maar voorlopig vormen inflatie en hogere rentevoeten nog geen bedreiging voor de wereldwijde aandelenmarkten."

Lees hierna: Koper als het nieuwe goud

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht