Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Twee chippers met veel koerspotentie

Twee chippers met veel koerspotentie

Chipaandelen gelden als een leading indicator voor de beurs. Zitten de koersen in de lift, dan ziet het er voor de aandelenbeurs ook positief uit, maar het kwartje kan ook de andere kan op rollen. In Nederland en België staan vooral ASML, Besi, ASMI en Melexis op de radar. Maar ook in het buitenland gloren koopkansjes.

Een dalende aandelenmarkt is een ideale gelegenheid voor langetermijnbeleggers om te gaan shoppen. Dit jaar staan halfgeleideraandelen flink onder druk, maar dat doet niets af aan het groeipotentieel voor het komende decennium.

In Nederland zetten ASML en Besi vorige week de toon. ASML verraste de markt door de eigen outlook te overtreffen. Besi waarschuwde voor zwakke marktomstandigheden. Een mixed bag dus.

Deze week waren ASMI en Melexis aan de beurt. ASMI zag in het derde kwartaal de omzet forser toenemen dan het bedrijf zelf had verwacht, maar de orderinstroom viel wel terug, vanwege Amerikaanse exportbeperkingen naar China.

Check ook: Vraag naar chips zakt drastisch in

Maar ook in de Verenigde Staten zijn interessante chipbedrijven te vinden. The Motley Fool tipte onlangs twee chipaandelen die volgens de Amerikaanse beleggingswebsite een opwaarts koerspotentieel hebben van 100% of meer: Nvidia en Intel.

Kopen als de markt bloedt

Een oude beurswijsheid zegt: koop als het bloed door de straten vloeit. Het is een adagium dat Warren Buffett ook toepast. Volgens hem liggen in een verkoopgolf kansen om aandelen te kopen van kwalitatief goede bedrijven voor een aantrekkelijke prijs.

Dit kan ook gelden voor de techaandelen die het sinds het begin van het jaar zwaar te verduren hebben gehad. Halfgeleideraandelen zijn afgestraft wegens de dreigende recessie, hogere rente en aanhoudende problemen met de toeleveringsketen.

Maar als beleggers iets verder kijken dan deze uitdagingen voor de korte termijn, dan ziet het plaatje er een stuk rooskleuriger uit. Volgens een rapport van Fortune Business Insights zou de wereldwijde halfgeleidermarkt tegen 2029 een waarde van 1,4 biljoen dollar kunnen bereiken en de komende zeven jaar een samengestelde jaarlijkse groei van meer dan 12% bieden. Met andere woorden, geduld zou wel eens flink kunnen lonen voor lange termijn beleggers in chipaandelen.

1. Nvidia: koerspotentieel van 111%

De eerste chipmaker die The Fool tipt is Nvidia. Analist Pierre Ferragu van New Street Research heeft een koersdoel van $280. Dat zou neerkomen op een koerswinst van 111%: ruim een verdubbeling ten opzichte van de huidige koers van $132,61.
Ferragu verhoogde het koersdoel in april nog, omdat hij gelooft dat de zwakte van korte duur zal zijn en dat de datacenteractiviteiten van het bedrijf een belangrijke groeimotor voor de lange termijn zullen zijn.

De aanjagers

Nvidia is vooral bekend om zijn grafische kaarten voor gaming. Maar ook met de datacenteroplossingen is het bedrijf goed gepositioneerd. De coronapandemie heeft de verschuiving richting cloud-activiteiten versneld. Naarmate de vraag naar datacenters toeneemt, groeit de kans voor Nvidia om te profiteren van de hoge marges in dit segment.

Een ander snelgroeiend segment is professionele ontwerpsoftware. Het is weliswaar cyclisch van aard, maar biedt een duurzaam dubbelcijferig groeipotentieel tijdens lange periodes van economische expansie. Daarmee kan Nvidia een belangrijke speler worden in de metaverse, wat op de lange termijn een miljardenkans biedt.

... en de uitdagingen

Uitdagingen liggen er op het gebied van de toeleveringsketen en met nieuwe wetgeving van Washington die de export van technologiechips naar China beperkt (een maatregel waar bijvoorbeeld ook ASMI last van heeft). Deze nieuwe regelgeving zorgt voor vele onzekerheid op de korte termijn. Het vraagt dan ook een lange adem om het hoge koersdoel te kunnen bereiken.

2. Intel: koerspotentieel van 162%

Het tweede halfgeleideraandeel met een hoge potentiële upside is Intel. Analist Ivan Feinseth van Tigress Financial heeft een koersdoel van $72 afgegeven voor Intel. Dat komt neer op een stijging van 162% ten opzichte van het huidige koersniveau.

De aanjagers

Feinseth baseert zijn koersdoel op de verwachting dat de investeringen van Intel in processorinnovatie het bedrijf in staat stellen een overvloedige cashflow te genereren en zeer concurrerend te blijven.

Intel lijkt te profiteren van dezelfde aanjager als Nvidia, namelijk de vraag naar datacenters vanwege meer cloud-gebruik. Intel is een grote speler voor CPU's voor datacenterservers. Volgens Feinseth overdrijft de markt de krimp van het marktaandeel van deze Amerikaanse chipgigant. Hoewel Advanced Micro Devices (AMD) marktaandeel van Intel afsnoept, blijft Intel nog steeds de dominante CPU-leverancier voor pc's en heeft het een ruime voorsprong op AMD op het gebied van mobiele en datacenterservers.

Intel kan ook profiteren van de CHIPS and Science Act. Deze wet voorziet in bijna $53 miljard aan subsidies voor chipfabrikanten om fabrieken in de VS te bouwen en onderzoek te doen. Intel trekt al $20 miljard uit voor de bouw van twee fabrieken in Ohio. Met de subsidies kan Intel uitbreiden.

De aanstaande verzelfstandiging en beursgang van Mobileye is ook reden voor optimisme. Intel kocht Mobileye vijf jaar geleden voor $15,3 miljard, maar geeft het bedrijf een waardering van $30 miljard voor zijn beursgang. De omzet van Mobileye steeg met 41% tot $460 miljoen. Dat is indrukwekkend gezien de uitdagingen waarmee de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal werd geconfronteerd.

... en de uitdagingen

Maar net als Nvidia heeft ook Intel te kampen met tegenslagen. Economische zwakte, gekoppeld aan het Chinese exportverbod, zal de vraag naar chips waarschijnlijk afremmen. Verder zal het nog een paar jaar duren voordat het bedrijf de vruchten plukt van de toegenomen productiecapaciteit. Het koersdoel van $72 lijkt op korte termijn dan ook uitgesloten.

Lees ook de analyses van de IEX Beleggersdesk, met adviezen en koersdoelen (voor Premium-leden):

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht