'Tijdbom tikt onder de financiële markten'

Door Belegger.nl op 3 februari 2023 08:30 | Views: 25.260

'Tijdbom tikt onder de financiële markten'

We leven momenteel met de grootste tikkende tijdbom in de financiële geschiedenis. De ramp wordt groter dan 1929 en krijgt waarschijnlijk vergelijkbare marktgevolgen.

Die waarschuwende woorden schreef Mark Spitznagel, topman van het hedgefonds Universa Investments, in een brief aan zijn beleggers.

Spitznagel waarschuwt dat de uitdijende schulden in de wereldeconomie een ravage op de markten zullen aanrichten die vergelijkbaar zal zijn met wat er in de jaren 30 gebeurde. En wij zijn er zelf verantwoordelijk voor.

"De centrale bankiers spelen met vuur"

Onlangs reageerde de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tevreden op de arbeidsmarkt- en inflatiecijfers, maar gaf ook aan dat ze de recessierisico's niet wilde bagatelliseren. Een economisch model van Bloomberg schat de kans op een recessie dit jaar op 100%; sommige analisten gaan uit van een milde neergang gezien de sterke arbeidsmarkt en afnemende inflatie.

Spitznagel heeft al lang kritiek op centrale banken omdat ze de rente te laag houden. Vorig jaar voorspelde hij dat als deze kredietzeepbel ooit knapt, dit het meest catastrofale marktfalen ooit zal zijn.

In zijn meest recente beleggersbrief deed hij er nog een schepje bovenop. Hij trok fel van leer tegen de wereldwijde schuldniveaus. De correctie die ooit natuurlijk en gezond was, is een inferno geworden dat het systeem volledig kan vernietigen, schreef hij. De schulden zijn gewoon te groot, en dat maakt de zaak licht ontvlambaar.

Tail risk-fonds moet het hebben van marktdrama’s

Universa is een zogenaamd tail risk-fonds. Zo’n staartrisico-hedgefonds is bedoeld om beleggers te beschermen tijdens de zwaarste marktomstandigheden. Dit soort fondsen gedijt tijdens marktdalingen, en is dus gespitst op risico's. Nassim Nicholas Taleb, bekend van The Black Swan, is als adviseur verbonden aan het tail risk-fonds van Universa.

Hij is het eens met Spitznagel:


Hedgefondsen in tijden van marktdalingen

De strategie van Universa zou volgens Spitznagel een gemiddeld rendement op geïnvesteerd kapitaal van 402% kunnen opleveren als de S&P 500 in een maand tijd 10% daalt.

Als een belegger 2% van zijn portefeuille aan Universa zou toewijzen, zou de samengestelde jaarlijkse groei de afgelopen vijf jaar 10,4% hebben bedragen. Het totale rendement voor de S&P 500 bedroeg over die periode meer dan 55%.

Volgens LCH Investments hebben hedgefondsen vorig jaar meer dan 200 miljard dollar verloren. Dat roept de vraag op hoe ze zich voorbereiden op een neergang. Universa gaf geen inzage in het behaalde rendement over het afgelopen jaar, waarin de S&P500 19,4% lager eindigde. Volgens Spitznagel was het niet echt een gunstig jaar.

Doemdenkers hebben niet altijd gelijk

Spitznagel en Taleb hebben al eerder alarm geslagen over de economie, maar niet al hun onheilsprofetiën komen uit. In oktober 2013 zei Spitznagel tegen CNBC dat er een grote crash aankwam en de markt wel 40% zou kunnen dalen. Ondanks tussentijdse periodes van marktvolatiliteit steeg de S&P500 tot maart 2020, toen de markt instortte nadat de coronapandemie de wereldeconomie lamlegde.

Spitznagel voorspelt nu een recessie vergelijkbaar met de Grote Depressie. Veel analisten en economen denken echter dat de neergang de Amerikaanse economie weinig schade zal berokkenen. Mark Zandiw, hoofdeconoom bij Moody’s Analytics, denkt zelfs dat de Amerikaanse economie een volledige recessie af zal weten te wenden, maar wel te maken zal krijgen met hogere werkloosheid en stagnerende groei. Hij sprak van 'een langzame recessie'.

Lees ook: 'Centrale banken hebben monster gecreëerd'

Reacties

5 Posts
suske wiet
0
Roze geur zal het zeker niet zijn
Wist Powell dat de resultaten in de toekomst gevoelig kunnen dalen
Milde recessie daar heb ik sterk mijn twijfels over .
Het gespaarde geld van covid is op en geld bijdrukken kan niet meer en een rente stijging en de spanningen tussen Amerika en China en de conflicten in gans de wereld zijn enorm .
Ik weet het niet
jeroen12
0
Niemand kan de toekomst voorstellen. Dat de vooruitzichten niet al te goed zijn kan ik begrijpen maar nu gaan zeggen dat alles naar de hel gaat is doem denken;
suske wiet
0
quote:

jeroen12 schreef op 3 februari 2023 09:53:

Niemand kan de toekomst voorstellen. Dat de vooruitzichten niet al te goed zijn kan ik begrijpen maar nu gaan zeggen dat alles naar de hel gaat is doem denken;
Doemdenken doe ik ook niet .
De wereld is rond en er is economie over gans de wereld en poorten zijn niet waterdicht .
Rusland levert olie aan Iran en wij voeren diezel in van Iran omdat wij te weinig raffinaderijen hebben ( minder investeringen door de groenen )
Chips reizen de wereld rond .
Misschien is het nog maar goed dat de wereld rond is de 9 miljard mensen hebben voedsel nodig .
Europa is maar een klein gedeelte op dit bolletje en wij gaan de andere zeggen hoe wij het klimaat gaan veranderen ?
Iedereen wil het klimaat verbeteren maar met kolen zal dat niet lukken
Het is ne rare boel
gollargol
0
de centrale banken zullen weer lekker geld bijdrukken, als je je schulden af wil betalen heb je nu eenmaal geld nodig , niet ?? dat gaat er gebeuren, negatief effect, alles wordt nog duurder,
maar daar kun je zelf wat aan doen, gewoon goed beleggen
Kriske2000
1
Koop grondstof aandelen dat is de beste indekking.
Liefst ETF's (Global Mining UCITS ETF) dan heb je ze allemaal.
Plaats een stop loss op alle aankopen
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext. Other real time EU stocks, by Cboe Europe Ltd.; US stocks by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15 min. delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by: Infront