Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Pimco: ECB gaat weer verhogen zodra stof is neergedwarreld

Pimco: ECB gaat weer verhogen zodra stof is neergedwarreld

De Europese Centrale Bank zal, zodra de onrust op de financiële markten afneemt, de rente weer verhogen. Ze zal daarmee doorgaan tot de doelstelling van 2% inflatie is bereikt.

Dat verwacht Konstantin Veit, portfoliomanager bij Pimco, ’s werelds grootste obligatiebelegger. De afgelopen ECB-vergadering was geen gemakkelijke aangelegenheid, stelt hij in zijn commentaar The ECB Hikes Rates Amid Financial Market Volatility.

Meer ruimte voor renteverhogingen

"Deze vergadering was iets minder eenvoudig dan gehoopt, gezien de bankfaillissementen in de VS en de zorgen rond Credit Suisse, die tot grote onzekerheid leidden. Maar toch herhaalde de ECB dat er ruimte is voor meer renteverhogingen."

De ECB gaf tijdens de vergadering aan dat ze de spanningen op de markten nauwlettend in de gaten houdt en dat er gereageerd wordt als dat nodig is, om prijsstabiliteit en de financiële stabiliteit in de eurozone te bewaken.

Veerkracht eurozone zegen én vloek

“Maar om weer helemaal te normaliseren richting het doel van 2% inflatie, moeten de economie en de arbeidsmarkt nog behoorlijk afkoelen. Het beleid lijkt nog niet effectief te voorkomen dat het inflatievuur weer aanwakkert. Dus de economische veerkracht van de eurozone is enerzijds een zegen, anderzijds een vloek voor de ECB.”

Pimco acht de door de markt ingeprijsde piekrente - een rente die hoog genoeg is om de inflatie in te dammen - van ongeveer 3,25% voorlopig niet onredelijk, door de onzekerheid over de onderliggende inflatie en de huidige zorgen over de financiële stabiliteit.

Lees meer: Amerikaanse inflatietoestanden in Europa?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 26 april

    1. Bank of Japan rentebesluit 0% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    2. Corbion Q1-cijfers
    3. Signify Q1-cijfers
    4. IMCD Q1-cijfers
    5. Basic-Fit trading update Q1 en jaarvergadering
    6. Total Energies Q1-cijfers
    7. Beursgang CVC (verwacht)
    8. ABN Amro € 0,89 ex-dividend
    9. ASML €1,75 ex-dividend
    10. Vopak €1,50 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht