Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Ligt er een recessie op de loer?

Ligt er een recessie op de loer?

Na een wat beweeglijke beursperiode in maart vinden aandelenkoersen de laatste weken rustig hun weg omhoog. Is deze ontwikkeling te rijmen met economische ontwikkelingen, of steken aandelenbeleggers hun kop in het zand?

Er zijn zorgen, maar er is ook hoop

Wie op zoek is naar sombere vooruitzichten over de economische groei hoeft meestal niet lang te zoeken. Zeker niet gezien de huidige economische uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de hoge inflatie en het krappe monetaire beleid van centrale banken. Maar potentiële gevaren overschaduwen al snel de hoopvolle economische ontwikkelingen.

De consument staat er goed voor

Amerika heeft de grootste economie ter wereld. Deze economie wordt voor ruim twee derde gedreven door binnenlandse consumentuitgaven. Daarnaast is Amerika ook nummer 1 als het aankomt op de internationale import van goederen.

De financiële gezondheid van de Amerikaanse consument is daarom belangrijk voor de wereldwijde economie. De meest recente data wijzen erop dat het nog steeds goed gaat met de Amerikaanse consument. Retailverkopen zijn robuust, de gemiddelde financiële huishouding is gezond en de arbeidsmarkt is sterk.

Maar voor hoe lang nog?

Hoewel de Amerikaanse consument er goed voorstaat, koelt de economische groei af. Er zijn beleggers die vrezen dat de Amerikaanse consument binnenkort bezwijkt onder de druk van hoge inflatie, opgelopen rentes en krimpende geldreserves. Dit kan betekenen dat de afnemende economische groei uitmondt in economische krimp (een recessie).

Geldreserves

Een veel gehoorde zorg over de Amerikaanse consument is de daling van de hoeveelheid geld in omloop. In het verleden is een stevige daling van deze maatstaf meermaals een voorbode geweest van een recessie.

Wat hierbij niet altijd wordt benoemd is dat tijdens de coronapandemie de geldreserves enorm zijn gestegen. Bekijken we de langetermijntrend, dan is de geldhoeveelheid nog steeds ca. $500 miljard hoger dan het historisch gemiddelde.

De gemiddelde Amerikaanse consument beschikt dus – ondanks een stevige krimp – nog steeds over voldoende geldreserves. Onderzoekers bij de Federal Reserve Bank of San Francisco trokken recent een vergelijkbare conclusie.

Koopkracht

Zelfs als de geldreserves daadwerkelijk opgesoupeerd raken, dan hoeft dit nog niet direct te betekenen dat de Amerikaanse consument het laat afweten. De laatste maanden daalt inflatie namelijk sterker dan het gemiddelde uurloon. Hierdoor is de koopkracht van de Amerikaanse consument de laatste maanden aan het stijgen, ondanks de hoge inflatie.

Het is dus mogelijk dat – zodra de geldreserves zijn genormaliseerd – consumentenbestedingen overeind blijven dankzij de groeiende koopkracht. Dit zou betekenen dat inflatie verder kan dalen, terwijl de economie gestaag blijft groeien. Beleggers die vrezen voor een recessie zullen in dit scenario mogelijk nóg langer moeten wachten.

Recessies zijn onvoorspelbaar

Dat er ooit een recessie plaatsvindt is zeker; de vraag is hoe lang we er precies op moeten wachten. Het blijkt in de praktijk erg lastig om dit nauwkeurig te voorspellen.

Betekent dit dat u als belegger tot die tijd beter aan de zijlijn kan blijven staan? Nee, integendeel. Het verleden wijst uit dat aandelenkoersen – ondanks tussentijdse dalingen – op de lange termijn stijgen. Beleggers die hiervan willen profiteren moeten beschikken over een lange adem en de discipline om zich te houden aan hun langetermijnplan.

Jaap Steur is sinds 2018 werkzaam bij Axento Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 19 september

    1. Werkloosheid augustus (NL)
    2. Turkse centrale bank rentebesluit
    3. Bank of England rentebesluit (VK) 5% (onveranderd) volitaliteit verwacht
    4. Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    5. Philadelphia Fed index september (VS)
    6. Bestaande woningverkopen augustus (VS)
    7. Consumentenvertrouwen (UvM) aug (VS)
    8. FedEx cijfers eerste kwartaal
  2. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht