Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Stevig hogere winst én dito dividend voor aandeelhouders KBC
Beeld: ABM Financial News

Stevig hogere winst én dito dividend voor aandeelhouders KBC

(ABM FN) KBC heeft in 2021 de resultaten mooi zien stijgen en overklaste de analistenverwachtingen met de winst in het vierde kwartaal. Dit bleek donderdagochtend uit het kwartaalbericht van de bankengroep.

De nettowinst van de groep kwam op 663 miljoen euro uit in het slotkwartaal van 2021, een pak meer dan de consensusverwachting van 636 miljoen. Over het hele jaar kwam de nettowinst uit op 2,61 miljard euro, tegenover een verwachte 2,59 miljard euro. In 2020 verdiende KBC nog 1,44 miljard euro.

De totale inkomsten kwamen afgelopen kwartaal uit op 1,89 miljard euro, in lijn met de analistenverwachtingen. Voor het volledige jaar werden 7,56 miljard euro aan inkomsten geboekt.

De nettorente-inkomsten gingen 10 procent omhoog. Volgens KBC was dit voor een groot deel te danken aan de hogere rente in Tsjechië en Hongarije, maar ook aan de vijf procent hogere kredietvolumes.

De inkomsten uit schadeverzekeringen daalden dan weer 3 procent. De inkomsten uit provisies stegen maar liefst 19 procent.

“De totale opbrengsten profiteerden van hogere nettorente-inkomsten, een hoger resultaat uit schadeverzekeringen en hogerenettoprovisie-inkomsten, die gedeeltelijk werden tenietgedaan door het lagere trading- en reëlewaarderesultaat en lagere overige netto-inkomsten. De kosten, exclusief de bankenheffing, wijzigingen in de consolidatiekring en eenmalige posten, stegen iets minder dan 2 procent en dat was in overeenstemming met onze guidance voor het boekjaar 2021”, stelde CEO Johan Thijs in een commentaar op de cijfers.

KBC zou een slotdividend van 7,60 euro willen uitkeren aan de aandeelhouders, wat het totale dividend op 10,60 euro per aandeel zou brengen. Daarvan bestaat een flink deel uit een buitengewoon dividend van 4,60 euro. Op die manier komt het totale dividend een pak hoger uit dan de 5,14 euro die analisten gemiddeld voorzagen.

Outlook

Voor het huidige jaar voorziet KBC 8,2 miljard euro aan inkomsten, waarvan ongeveer 4,55 miljard aan nettorente-inkomsten.

De outlook voor de langere termijn werd bijgesteld naar een jaarlijkse groei van 4,5 procent van de inkomsten tussen 2021 en 2024.  De kosten stijgen evenwel ook met 1,5 procent.

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Barclays verhoogt koersdoel ABN en KBC
  2. KBC: bankieren en verzekeren onder een dak

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
KBC Groep kopen verkopen

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht