Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bpost doet het beter dan verwacht
Beeld: Bpost

Bpost doet het beter dan verwacht

(ABM FN) Bpost heeft in het vierde kwartaal beter dan verwacht gepresteerd. Dit bleek donderdagavond uit de cijfers van het postbedrijf.

Bpost rapporteerde een omzet van 1,3 miljard euro voor het laatste kwartaal van 2021, ofwel een stijging van 8,8 procent op jaarbasis. Dit is ook iets beter dan de 1,21 miljard euro waar de consensus op mikte.

Ook de aangepaste EBIT overtrof de verwachtingen: deze steeg met 45,7 procent tot 88,1 miljoen euro, tegenover de 79,8 miljoen die analisten hadden verwacht.

De historische postdivisie van de groep boekte een winst van 521,5 miljoen euro, een daling van 0,9 procent op jaarbasis. De EBIT van de Europese pakjesdivisie daalde met 9,4 procent tot 286,7 miljoen euro, terwijl de cijfers voor Noord-Amerika een sprong van 28,3 procent lieten zien tot 547,5 miljoen euro.

"Gesterkt door de uitstekende resultaten van het vierde kwartaal, heeft Bpost zijn beloften ingelost met een EBIT van 349,3 miljoen euro op jaarbasis en een sterke prestatie op de eindejaarspiek, zowel financieel als operationeel", aldus Dirk Tirez, CEO van de groep.

Dit is meer dan de consensusverwachting van 341 miljoen euro en 281 miljoen gegenereerd in 2020. Het ligt ook in de lijn van de verwachtingen van het postbedrijf, dat mikte op een jaarlijkse EBIT van meer dan 340 miljoen euro.

De jaaromzet bedraagt 4,33 miljard euro, tegen 4,15 miljard in 2020 en 4,25 miljard waarop de consensus mikte.

Dividend

Met 0,49 euro per aandeel voor 2021 is het dividend ook hoger dan verwacht, op basis van een nettowinst van 250,2 miljoen euro, tegenover een verlies van 19,2 miljoen een jaar eerder.

Bpost wijst erop dat het dividend overeenstemt met een IFRS nettowinst pay-out ratio van 40 procent, wat ook in de lijn ligt van de prognoses van het bedrijf.

Outlook

Voor het lopende jaar verwacht Bpost dat de aangepaste EBIT van de groep tussen 280 en 310 miljoen euro zal bedragen. Analisten verwachten ook een vertraging, met een aangepaste EBIT van 290 miljoen euro.

Het management verklaart dat het zal blijven investeren in de transformatie van de groep en tegelijk de vertragingen als gevolg van de loondruk en de inflatie zal temperen door initiatieven op het gebied van kostenvermindering, productiviteitswinst en de aanhoudende groei van de omnicommerce-activiteiten.

Deze prognoses weerspiegelen de beste verwachtingen die Bpost tot dusver heeft, maar die kunnen worden beïnvloed door de verwezenlijking van macro-economische en geopolitieke risico's.

Het dividend met betrekking tot de resultaten van het boekjaar 2022 zal in de orde van grootte liggen van 30 tot 50 procent van de IFRS nettowinst.

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Bpost presenteert nieuwe tijdelijke CEO voor Amerikaanse Radial
  2. Bpost flink geraakt door zwakke Amerikaanse markt

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
bpost kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
    6. Bedrijfsvoorraden april (VS)
  2. 19 juni

    1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
    2. Greenyard jaarcijfers
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht