Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Melexis verhoogt outlook
Beeld: Melexis

Melexis verhoogt outlook

(ABM FN) Melexis heeft de outlook voor dit jaar verhoogd, ondanks een vertraging van de omzetgroei in het derde kwartaal. Dit bleek woensdag uit het kwartaalrapport van de chipbakker. 

“De omzet in het derde kwartaal van 2022 kwam uit aan de bovenkant van de verwachtingen, waardoor we de prognose voor het volledige jaar opnieuw hebben kunnen verhogen”, zei CEO Marc Biron in een toelichting.

Voor het vierde kwartaal rekent Melexis op een omzet van 220 tot 225 miljoen euro, wat een omzetgroei van 29 à 30 procent voor het volledige jaar zou beteken. De brutomarge zal ongeveer 45 procent bedragen en de EBIT-marge 27 procent, rekening houdend met pariteit voor de euro/dollar in de rest van het jaar. 

Eerder rekende Melexis nog op een omzetgroei van 28 tot 30 procent voor dit jaar en een EBIT-marge van 26 procent. 

Kwartaalcijfers

De omzet steeg op kwartaalbasis met 5 procent van 208,4 naar 219,8 miljoen euro. Dit is iets beter dan verwacht. De analisten die aan de consensus bijdroegen, hadden gemiddeld op een omzet van 218,2 miljoen euro gemikt. Zelf rekende Melexis op een omzet van 215 tot 220 miljoen euro.

Dit betekent wel dat de omzetgroei vertraagt. In het tweede kwartaal steeg de omzet nog met 13 procent op kwartaalbasis.

De euro/dollar had een positieve impact van 2 procent tegenover met het vorige kwartaal, en zelfs van 7 procent tegenover het derde kwartaal van vorig jaar.

Het brutoresultaat steeg ook met 5 procent van 93,6 naar 98,34 miljoen euro, met een bijbehorende marge van 44,7 procent. Hier hadden analisten op 45 procent gemikt. 

De EBIT steeg met 7 procent van 57,3 naar 61,5 miljoen euro, en de marge bedroeg 28,0 procent. Analisten hadden op een margedaling van 27,5 naar 26,5 procent gemikt. 

De EBITDA kwam op 72,3 miljoen euro uit, tegenover 69,5 miljoen euro in het tweede kwartaal. 

Netto boekte Melexis een winst van 48,8 miljoen euro, tegenover 47,6 miljoen euro een kwartaal eerder. 

Tegenover het derde kwartaal vorig jaar zag Melexis de resultaten stijgen met tientallen procenten. 

“Voor een belangrijk deel van onze producten, met name toekomstgerichte en innovatieve producten die nieuwe autoplatformen ondersteunen, stellen we een continue en sterke groei vast en is de vraag nog steeds groter dan het aanbod. Voor andere producten hebben een verhoogde capaciteit en een verlichte vraag een meer evenwichtige toestand van vraag en aanbod gecreëerd”, ging de topman verder. 

Negen maanden

Sinds de start van jaar heeft Melexis de omzet met 28 procent zien stijgen tot 612,3 miljoen euro. De brutomarge ligt voor dit jaar vooralsnog op 44,9 procent en de EBIT-marge op 27,5 procent. 

In de eerste negen maanden van het jaar boekte de chipbakker een nettowinst van net geen 145 miljoen euro. 

Bron: ABM Financial News

ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. NIO kiest voor Melexis
  2. Een chipaandeel met opvallend hoog dividendrendement

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Melexis kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 18 juni

    1. Reserve Bank of Australia rentebesluit 4,35%
    2. ZEW-index economisch sentiment juni (Dld) 50 volitaliteit verwacht
    3. Inflatie mei def. (eur)
    4. Detailhandelsverkopen mei (VS) +0,3%
    5. Industriële productie mei (VS)
    6. Bedrijfsvoorraden april (VS)
  2. 19 juni

    1. Consumenten- en producentenprijzen mei (VK)
    2. Greenyard jaarcijfers
    3. Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    4. Wall Street gesloten vanwege Juneteenth Day
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht