Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Miko keert weer dividend uit na enorme omzetstijging
Beeld: Miko

Miko keert weer dividend uit na enorme omzetstijging

(ABM FN) Koffieservicespecialist Miko heeft in 2022 een forse stijging van de omzet en het bedrijfsresultaat geboekt. Dit bleek dinsdagavond uit de jaarcijfers. 

De groep, die zich sinds de verkoop in 2021 van zijn kunststofverpakkingsafdeling uitsluitend op koffie richt, zag de omzet met 82,7 procent stijgen tot 267,3 miljoen euro.

Daarbij profiteerde Miko van een gunstige vergelijkingsbasis door de coronamaatregelen in 2021, de omzetgroei in Scandinavië, én meerdere overnames.

De omzetexplosie resulteerde in een dubbelcijferige EBITDA-groei van 24,9 procent tot 26,1 miljoen euro. "Deze stijging evolueerde aldus niet parallel met de significante stijging op omzetniveau", aldus Miko. Dit werd onder andere veroorzaakt door de volledige lockdown in Nederland begin 2022 met amper omzet, maar waarbij een belangrijk deel van de kosten wel bleven doorlopen.

Deze situatie, gecombineerd met de forse investeringen in koffiemachines, woog op de EBIT en de nettowinst van de Turnhoutse groep.

De EBIT halveerde daardoor ruimschoots met 51,4 procent tot 3,2 miljoen euro, terwijl er een nettoverlies van 0,6 miljoen euro werd geleden. In 2021 verdiende Miko nog ruim 46,5 miljoen euro.

"Hoewel dit geen recordjaar is en de EBIT onder druk staat, zijn de EBITDA en de financiële situatie gezond", benadrukte het management dinsdag, dat voor het eerst in jaren weer een dividendvoorstel doet, van 2,62 euro per aandeel.

Outlook

"Covid ligt gelukkig ondertussen achter ons maar door de oorlog in Oekraïne en globale instabiliteit blijft de omgeving waarbinnen wij opereren onzeker Het is onmogelijk verwachtingen te formuleren", zei CEO Frans Van Tilborg dinsdag in een toelichting. 

Wel was de topman blij dat er een definitieve goedkeuring is gegeven voor de realisatie van een volledig nieuwe branderij. "De goedkeuring van dit project bevestigt inderdaad ons optimisme voor de toekomst."

Bron: ABM Financial News ABM Financial News is leverancier van beursnieuws, -video en -data, zowel voor real-time handelsplatformen en dealingrooms als voor online en offline media uitgaven. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees over dit aandeel ook

  1. Miko behaalt record EBITDA
  2. Miko neemt Capriole Coffee Service over

Community trend

Zal het aandeel stijgen of dalen naar aanleiding van dit nieuwsbericht?

Aandeel Kies Huidige trend
Miko kopen verkopen

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht