Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Overnameperikelen

Nu Trump aan het roer komt, is er duidelijkheid en de markten reageren mild. Afgelopen woensdagochtend schreef ik mijn column en zag ondertussen de overwinningsspeech van Trump voorbij komen. Deze was van een hele andere toon dan dat we van hem gewend waren tijdens de verkiezingscampagne. De markten reageerden hier positief op en net zoals bij Brexit waren de verliezen in een rap tempo weggepoetst.

Dit soort bewegingen geeft natuurlijk heel mooie kansen en voor ons als beleggers is het dan ook noodzakelijk om je boodschappenlijstje klaar te hebben liggen en op dit soort extreme dagen jouw slag te slaan. Aegon, ArcelorMittal, TomTom, waren natuurlijk de fondsen die een enorme spurt vooruit maakten. Zowel Aegon als ArcelorMittal zijn wel erg hard op de muziek vooruit gelopen in een korte tijd en mijn koersdoel voor ArcelorMittal was 6,80 euro. Dat is bijna gehaald en ik verwacht dus nu wat gezonde winstnemingen.

Aegon heeft nog veel ruimte omhoog, maar vergeet niet dat we in zeer korte tijd erg hard opgelopen zijn en ook daar worden winstnemingen verwacht. TomTom verraste de markt met een omzetwaarschuwing enkele weken terug en tijdens de Investors Day afgelopen vrijdag, komen er dan opeens berichten dat men 15% groei verwacht bij de automotive-divisies. Je zou jezelf dan kunnen afvragen, had dat dan even tijdens de omzetwaarschuwing ook gemeld. Per saldo blijven we zeer positief, maar ook hier geldt rond 8,40 euro even wat weerstand, klein stapje terug en dan op naar 9,00 euro. 

PostNL

Een andere favoriet is PostNL, in mijn kooplijst van 2016 hier op Belegger.nl heb ik het aandeel ook opgenomen. Waar men vroeger natuurlijk sterk was in het bezorgen van brieven, is door de komst van de digitale snelweg dit enorm afgenomen, maar diezelfde digitale snelweg zorgt er nu juist voor dat de pakketjes die u wellicht online bestelt, nu voor een flinke volumegroei zorgen.

Online shopping is een hot item en zal de komende jaren alleen maar verder groeien. Geruchten over een overname hebben we vaker voorbij zien komen en PostNL is al een keer in verband gebracht met een Engelse partij. Eerder dit jaar wees men BPost al de deur en afgelopen vrijdag wees men het bod van 5,65 euro wederom van de hand. 


Natuurlijk hoort dit bij het spel en is het voor de aandeelhouders van PostNL ook niet heel gunstig dat een deel in aandelen BPost betaald wordt en dat BPost ook nog eens een keer voor een deel staatsbedrijf is. Dit zou een stap terug in de tijd zijn. Fusies tussen Belgische en Nederlandse bedrijven hebben ook niet het allermooiste trackrecord, echter vooralsnog lijkt de fusie tussen Ahold en Delhaize wel op rolletjes te lopen. 

Afgelopen vrijdag zakte de koers stevig terug na het afwijzen van het bod, maar wij verwachten toch dat het bod verhoogd zal gaan worden en 6,50 euro mag niet uitgesloten worden. Ik heb vrijdag meer positie ingenomen met het idee dat PostNL ook op eigen kracht verder omhoog mag. BPost is een eventuele kandidaat voor een overname, maar ik sluit ook andere partijen zeker niet uit. Dit zal de nodige fantasie in het aandeel houden en we mogen weer omhoog op eigen kracht.  


Eindejaarsrally

De AEX beweegt al weken tussen globaal 438 en 458 punten. Daytraders gaan long rond 438 en gaan short rond 458 punten. Ik kijk hier altijd regelmatig naar seizoensinvloeden en de statistieken die wijzen al jaren uit dat september een slechte beursmaand is en dat je dan juist moet inkopen.

Aan het einde van deze maand, begin december zien we altijd een zogenaamde Sinterklaasdip en ook dan heb ik mijn boodschappenlijst klaar om posities te gaan inkopen voor een verwacht herstel/eindejaarsrally richting 2017. Deze eventuele dip valt dan samen met het referendum in Italië op 4 december. Daar horen we nu nog niet veel van, maar dat kan zomaar grote gevolgen gaan krijgen voor het voortbestaan van de euro. 

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
    3. Brunel €0,55 ex-dividend
    4. HAL €2,85 ex-dividend
    5. UMG €0,27 ex-dividend
    6. Alfen Q1-cijfers
    7. Zoom Video Communications Q1-cijfers
  2. 21 mei

    1. Fagron €0,30 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht