Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

ING trekt aan!

De septembermaand roert zich nog steeds en de markten blijven volop in beweging, maar dat geeft ook mooie kansen. In grote lijnen zie ik een AEX vanaf 466 terugvallen naar de 438 punten en weer opveren naar de weerstand op 458 punten. Afgelopen dagen vallen we weer terug en hebben we nu een hogere bodem neergezet op 444 punten.

Zolang de AEX nu boven de 438 punten blijft, liggen er in mijn optiek koopkansen. Als we kijken naar de daggrafiek, heb ik voor u duidelijk de steun en weerstanden even ingetekend. Historisch gezien is de maand september altijd één van de slechtere voor de financiële markten en biedt dat juist kansen om in te stappen voor een verwachte rally richting eindejaar.

Bankensector

De financiële waarden hebben het zwaar en kunnen in 2016 nog niet echt opveren. De all time lows voor de Deutsche Bank, waarvan wordt gezegd dat dit een systeembank is met enorme belangen, zorgt voor een enorme turbulentie in de sector. De bank heeft al meerdere schikkingen moeten betalen en als klap op de vuurpijl kreeg men vanuit de VS nog een keer een boete van bijna 14 miljard. Hierdoor komen de toch al penibele reserves van de Deutsche Bank in het nauw. Complot denkers komen meteen naar buiten met het feit dat Apple in Ierland miljarden aan belasting moet betalen en dat als tegenhanger nu deze claim bij de Deutsche Bank binnenkomt. Kortom, een politiek spel.

De geplaagde financiële sector staat natuurlijk wel onder druk en de lage rentestanden helpen daar natuurlijk niet bij. Toch lijkt het erop dat de VS in december de rente zal verhogen en dat is positief nieuws voor de financiële waarden in die regio en voor de financiële waarden met belangen in die regio. Immers, de eerste stap is dan gezet. Toch is het onwaarschijnlijk dat de rente in de eurozone de komende jaren omhoog zal gaan. Ik verwacht juist dat Mario Draghi en de ECB het aantal stimuleringsmaatregelen in Europa verder zal opvoeren in 2017. Als u kort op de bal wilt spelen, zou u bijvoorbeeld een long positie kunnen opbouwen in de Bundfuture. Immers, na de recente expiratie van het septembercontract, liggen er daar weer nieuwe kansen, is mijn idee.

ING

Als we kijken naar de financiële waarden binnen de AEX, ligt technisch gezien ING er het beste bij. Na de recente bodem rond 8,30 euro, is het aandeel stevig opgeveerd en heeft nu de weerstand rond 11,50 euro een aantal keren getest. Momenteel noteren we rond de 10,80 euro en verwacht ik dat het een kwestie van tijd is dat we verder gaan aantrekken richting mijn koersdoel van 12,60 euro.

De afgelopen weken zien we in de financiële sector grote rondes van ontslag voorbij komen. De geruchten gaan dat ING België ook verder aan het herstructureren is. Tegenwoordig regelt U uw bankzaken steeds meer online en men heeft momenteel maar liefst 700 ING kantoren in België en 500 zelfstandige agentschappen. Het is logisch dat in deze tijd van online bankieren de herstructureringen doorzetten. Toch hebben wij veel vertrouwen in ING en verwachten we dat het aandeel de komende periode verder gaat aantrekken.

* Zakelijk heeft Beijer een longpositie in Aegon. Verder heeft hij geen posities in bovengenoemde fondsen. Privé zit hij long in PostNL, KPN, TomTom en Shell.

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht