Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Technische analyse AEX en WTI-olieprijs

TA: Doet ie het of doet ie het niet?

Met een intraday-top bij 455,55 testte de AEX gisteren op 1,5 punt na de onderkant van de zware weerstandszone bij 457 tot 458. De vraag voor de komende dagen is wat de AEX bij deze zone gaat doen. Zal deze zone opnieuw te sterk worden bevonden of zal er een structurele doorbraak plaatsvinden?

Zolang de AEX op slotbasis niet door die zone breekt, blijft de huidige consolidatiefase op een hoog niveau in stand. In dat scenario in het zeerkortetermijnbeeld mag een volgende terugtest worden verwacht.

De signalen wijzen echter steeds meer op meer opwaartse druk en een opwaartse doorbraak van de zone tussen 457 tot 458. Hierna kan de AEX opnieuw de jaartop van vorige maand gaan testen als eerstvolgend richtpunt. Dit niveau ligt bij 466,20.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX Index
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Richting 475?

Ik verwacht nog steeds dat de AEX in de komende twee maanden een poging zal ondernemen om de zone 475 tot 485 te testen.

  • Bij de 475 ligt de top van november vorig jaar. Dit was destijds het startpunt van een zware en drie maanden durende forse correctieve beweging. Deze terugval zorgde destijds voor een daling van ongeveer 100 punten en mondde in februari uit in de vorming van een zeer belangrijke langetermijnbodem bij de 378,50.

  • Bij 485 ligt het 161,8%-Fiboprojectieniveau dat is te berekenen tussen de top en bodem van de correctie die in september plaatsvond.

Destijds was er sprake van een terugval van ongeveer 6% vanaf de jaartop bij 466,20 tot aan 437,60. Dit was de eerste correctie (ruim 5% daling) sinds de Brexit-correctie die in juni plaatsvond met een daling tot aan de eerste duidelijke hogere middellangetermijnbodem bij 410 punten.

Twee dubbele bodems

Kijken we naar het beeld sinds begin augustus dan zien we twee dubbele bodems:

  • De eerste ligt bij 437,60 tot 437,80. Dit zijn de bodems van begin augustus en september (meest recente correctie).
  • De tweede werd gevormd bij 442,70. Deze dubbele bodem werd tijdens de terugtest van vorige week afgerond.

Deze tweede bodem zorgde overigens wel voor een overshoot, de sinds 410 steil stijgende kortetermijnbodemlijn werd namelijk voor één dag gebroken toen deze dubbele bodem werd gevormd. Daarna bleef de AEX boven deze steile opgaande bodemlijn.

Uiteindelijk zal deze bodemlijn door zijn steilheid onhoudbaar zijn. Vandaag ligt die bij 448,30. De overige steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij het 50-daags gemiddelde van 451,80 waar ook de dalende zeerkortetermijntoppenlijn is te vinden die twee dagen geleden werd gebroken.

Steun bij 436,80

Pas een structureel slot onder de zone 436,80 tot 438,20 zal zorgen voor een verzwakking in het technische beeld voor de komende maanden. Daar liggen:

  • de dubbele bodem sinds augustus
  • het 200-daags gemiddelde
  • de vanaf 378,50 stijgende middellangetermijnbodem

Toch verwacht ik een dergelijke neerwaartse doorbraak niet. De opgaande trend zal naar mijn mening in de komende tijd een volgende fase ingaan en de opwaartse weg in eerste instantie voortzetten richting de zone 475 tot 485.

Verder stijging

Belangrijk is dus wat de AEX in de komende dagen zal doen bij de zware zone 457 tot 458 die al sinds april boven de markt hangt. Daarboven ligt een recent topje (eendaagse doorbraak) bij 460,10, maar daar verwacht ik weinig tegendruk.

Bij de jaartop van 466,20 kan mogelijk enige tegendruk ontstaan, maar een verder stijging na de huidige consolidatiefase is naar mening het meest reële scenario.

Ook de MACD bevindt zich in een consolidatiefase waarbij gisteren weer een positieve crossing plaatsvond. De RSI vormde in de afgelopen week een hogere bodem in het kortetermijnbeeld. De ondertoon is dus krachtig en wijst op een verder opwaarts verloop.

Daggrafiek WTI-olieprijs
Daggrafiek WTI-olieprijs
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

WTI naar 62

Zoals u weet heb ik begin dit jaar meermaals vermeld dat 2016 het jaar van de grondstoffen kon worden en dan vooral voor de WTI (olieprijs.) Na de doorbraak van meerdere dalende toppenlijnen begin dit jaar rond de 30 tot 32 werd een duidelijk koopsignaal gegeven in de WTI.

De koers vormde daarvoor een dubbele bodem en er was sprake van positieve divergentie. Het eerste doel van 51 (leek destijds voor velen onmogelijk om te halen) is inmiddels al meerdere keren behaald en werd gisteren krachtig doorbroken.

Hiermee werd ook een enorm omgekeerd hoofd-schouderpatroon geactiveerd met een te berekenen koersdoel voor het komende jaar dat bij 74 ligt. Enkele maanden geleden bij de eerste test van de 51 heb ik mijn doel verder opgehoogd naar in eerste instantie de 62.

Tot aan dit niveau is eigenlijk alleen bij 56,50 een duidelijke horizontale weerstand te zien. Steunpunten in het kortetermijnbeeld liggen bij 51 en 48,70. Maar een krachtig vervolg in de laatste maanden van dit jaar is realistisch en de kans bestaat dat hierbij de 62 nog in beeld kan komen.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht