Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Reboundjagers in Air France-KLM

Reboundjagers in Air France-KLM

De afgelopen weken bereiken ons regelmatig vragen of de koers van Air France KLM al rijp is voor een herstel, mogelijk gevoed door de wens om te ‘kopen op zwakte’.

Inmiddels stapelen de signalen zich langzaam op waaruit blijkt dat de neerwaartse uitbraak zijn einde nadert en wordt het dus hoog tijd om de technische status met u door te nemen om vast te stellen of er derhalve reboundkansen liggen op het speelveld.

Oversold

De stijgende trend die begin 2017 is ingezet bereikte in een patroon van hogere toppen en hogere bodems onlangs een climax op 14,65. Een correctie bracht de koers vervolgens terug richting de steunzone op krap 11, die samenvalt met het 38,2% Fibonacci retracement niveau.

Daar vond de markt opnieuw het vertrouwen in een potentiële stijging en een nieuwe run werd ingezet richting de weerstandzone op krap 15. Een Bearish Engulfing patroon werd daarna zichtbaar vanaf 14,51 als eerste signaal van topvorming. Vervolgens werd een daling ingezet terug naar de steunzone, waar ook het stijgende koersgemiddelde noteerde, dat regelmatig als vangnet dienst doet.

De verkoopdruk hield echter aan en een trendbreuk was een feit. Inmiddels is de neerwaartse uitbraakbeweging een aantal weken onderweg en de indicatoren noteren oversold. De swingteller staat immers op -9 en heeft daarmee het einde bereikt van de eerste negatieve serie, en de RSI doet een poging om te bodemen in oversold gebied. 

Kopen?

Is de tijd nu dan al rijp om nieuwe koopposities te overwegen? Charttechnisch gezien is het antwoord daarop ‘ja’, mits er aan aanvullende voorwaarden wordt voldaan. Omdat er namelijk nog steeds sprake is van een dalende trend en een valide Down status, moet de poging van de bulls om de candle van deze week wit te kleuren, wel stand houden.

Als er dus een overtuigende witte candle wordt neergezet en de RSI toont een upcross met de OS-lijn, dan kunnen shortspelers overwegen winsten te verzilveren. Actieve reboundjagers zien dan hun kansen om de pullback mee te spelen richting de SMA en oude steunzone op krap 11, waar mogelijk het principe ‘oude steun wordt nieuwe weerstand’ gaat gelden.

Mocht de markt echter een ander plan hebben en de low van vorige week neerwaarts breken, dan krijgt de dalende trend een vervolg en wordt het pullback scenario tot een later tijdstip uitgesteld.

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht