Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Even winstnemen?

Even winstnemen?

De financiële markten laten een meer dan uitstekende performance zien de laatste weken. Vanaf eind december, toen de AEX op 472 stond, is de index met meer dan 12% gestegen. Dat mag de komende weken wat winstnemingen uitlokken.

Trump hield gisteravond een zeer bescheiden State of the Union-toespraak. Voor zijn doen is dat opmerkelijk, maar dit werd wel door analisten verwacht.

Op dit moment is er nog steeds veel onzekerheid rondom een eventueel handelsakkoord tussen de VS en China. Zoals ik eerder in mijn columns heb aangegeven blijf ik van mening dat er een akkoord aan zit te komen.

Vandaag kwam Aperam met kwartaalresultaten en het fonds staat nu 6% hoger. Samen met ArcelorMittal zullen dit de fondsen zijn die als eerste een enorme rally kunnen laten zien. De staalsector had als eerste last van de importheffingen en zal nu ook als eerste profiteren van een eventueel akkoord.

AEX

Het technische plaatje van de AEX laat een prima conditie zien. Afgelopen week gaf ik al aan, dat als de AEX boven de 518 punten zou komen, we konden gaan versnellen naar 523 en dat de weg daarna vrij was naar 530 punten.

Inmiddels noteert de index 533 punten en kunt u zowel in de dag- als weekgrafiek zien dat we tegen weerstand aanlopen.

Na de enorme rally verwacht ik een terugval naar 523 tot 518 punten. Hierna is de weg weer vrij richting 555 punten.

ING

Vandaag kwam AEX-zwaargewicht ING met haar resultaten. De verwachtingen voor de cijfers waren laaggespannen en het fonds staat momenteel dan ook 5% hoger.

Zoals u weet is mijn koersdoel 12 euro. De bank voorziet dat de economie dichtbij de top van zijn cyclus zit en verwacht dat de groei in de toekomst tussen de 2 à 3% zal uitkomen.

De afgelopen jaren was de groei juist 5 à 6 procent per jaar. Men zal in de toekomst dus meer op de centen gaan letten.

Wij blijven evenwel positief, met name door de stijging van de kapitaalbuffers, en handhaven ons koersdoel van 12 euro.

Koopkansen

In de hedendaagse markten is het van belang om de juiste fondsen er uit te filteren. Niet alle fondsen laten een prima performance zien en vandaag zien we bijvoorbeeld TomTom meer dan 6% verliezen.

Dit concern gaf vanochtend een tegenvallende outlook: het management verwacht dat de omzet gelijk blijft en de winst zal teruglopen door stijgende kosten.

Met een koerswinstverhouding van 18 is het normaal dat het fonds dus wat daalt. Echter, er zijn natuurlijk nog steeds overnamegeruchten en ik handhaaf mijn koersdoel van 9 euro op de korte termijn en bij een overname van 12 euro.

BAM

Een ander fonds dat het al een tijd moeilijk heeft binnen de Midkap is BAM. In december stond de koers nog even op 2,40 euro, maar inmiddels noteren we al 3,10 euro en heeft het aandeel dus de neergaande trend verlaten die sinds mei 2018 was ingezet.

Ik verwacht dan ook dat de koers de oude toppen van mei, rond de 4,10 euro, weer mag opzoeken.

PostNL

Een ander zorgenkindje binnen de Midkap is PostNL. Ondanks een recordaantal pakketjes dat met Sinterklaas en Kerst werd vervoerd, ging de koers stevig onderuit. Het aandeel bereikte ven een dieptepunt op 1,90 euro, maar noteert inmiddels 2,25 euro.

Een rondje van winstnemingen zou een mooi koopmoment kunnen zijn voor een verwachte stijging richting 3,30 euro, de oude top van september 2018.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht