Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Galapagos biedt (bijna) weer kansen

Galapagos biedt (bijna) weer kansen

De markten zitten midden in het cijferseizoen en gisteren op Wall Street sloten zowel de S&P 500 en de NASDAQ op het hoogste punt ooit, mede gedragen door de prima kwartaalresultaten. Woensdag zagen we in Nederland Randstad met prima resultaten komen en het aandeel noteert nu op 51,50 euro en mag wat mij betreft op weg naar mijn koersdoel van 58 euro. 

Recent gaf ik aan dat ArcelorMittal nog fors kon gaan stijgen en het fonds heeft inmiddels de weerstand op 21,25 euro getest. We vallen nu iets terug door winstnemingen maar dit biedt de achterblijvers kans om in te stappen.

AkzoNobel kwam ook met resultaten en stelde het geduld van de beleggers wederom op de proef en staat nu 4% lager op 76,50 euro. Een terugval richting de 72 euro sluit ik niet uit en daar stap ik weer in voor de lange termijn. 

Dividendzwaargewichten

Gezien de wat hogere niveaus van de index wil ik mijn portefeuille ook gaan invullen met dividendzwaargewichten. Aegon en Shell mogen hierbij niet ontbreken. Shell profiteert natuurlijk volop - samen met Fugro en SBM Offshore - van de olieprijs die inmiddels boven de 74 dollar staat voor de Brentoil future.

Houd ook even Air France-KLM in de gaten, want dit fonds heeft natuurlijk als eerste last van de hogere brandstofprijzen en zal hierdoor onder druk komen te staan.

AEX

De index beweegt nu al een aantal dagen globaal tussen de 568 en 572. In de dag grafiek kunt u ook zien dat de 572/573 een belangrijke weerstand is en zodra we daarboven komen, zal de 578 als weerstand dienen, dit was het hoogste punt van 2018. 

U weet inmiddels dat ik mijn koersdoel heb verhoogd naar 609 en ik gebruik dips richting 558 of 553 om weer posities op te bouwen. Ook op de week- en maandgrafiek liggen de indicatoren er goed bij en we merken dan ook dat het wereldwijde beleggerssentiment momenteel erg positief is.

Galapagos

Eind maart kwam het nieuws naar buiten over de geslaagde fase 3-studies van het middel filgotinib. Het ontstekingsmiddel gaat de komende jaren naar verwachting vele miljarden aan omzet genereren. 

Beleggers reageerden zeer enthousiast en waar we voor de uitslag nog op 85 euro stonden schoot de koers die dag naar ruim boven de 100 euro. In vaktermen heet deze koerssprong een gap en dat is een stukje luchtledig tussen de slotkoers van de ene dag en de openingskoers de volgende dag. 

De geschiedenis leert dat zo’n gap in 9 van de 10 gevallen voor een deel wordt opgevuld. Dit betekent voor Galapagos dat het fonds terug mag vallen naar 95 tot 90 euro. We staan nu nog nipt boven de 100 euro. Recent zijn we hoog geweest op 111,80 euro.

Groot concurrentievoordeel

Galapagos heeft als biotechbedrijf een heel groot voordeel ten opzichte van concurrenten. Ze hebben verschillende medicijnen in ontwikkeling en een groot aantal klinische testen uitstaan. Kortom, men wedt dus niet op één paard maar op verschillende. Deze week werd bekend dat Galapagos en MorphoSys de start aankondigden van een fase 2-studie met MOR106 bij patiënten met eczeem.

De technische conditie van de grafieken geeft aan dat we op korte termijn een stapje terug mogen doen om de gap te vullen en daar liggen dan weer nieuwe instapkansen voor de lange termijn. Ik heb het koersdoel verhoogd naar 130 euro.

Beijer heeft zakelijk positie in Aegon, Fugro, Unilever, PostNL, VIX, Shell en TomTom. Privé heeft hij longposities in Ahold, Shell, PostNL en Aegon

John Beijer is onafhankelijk beursanalist en heeft vijfentwintig jaar ervaring met de handel in aandelen, opties, futures en turbo's. In zijn columns combineert John Beijer kwantitatieve signalen met fundamentele analyse en een grote dosis eigen visie. De informatie in deze column is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Beleggers wordt geadviseerd bij elke beleggingsbeslissing contact op te nemen met zijn of haar financiële adviseur. John Beijer heeft geen posities in individuele aandelen en beleggingsfondsen. Als posities worden ingenomen in de aandelen of fondsen waarover wordt geschreven, zal dit onder aan de column worden vermeld.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 april

    1. China inkoopmanagersindex industrie en diensten april volitaliteit verwacht
    2. Samsung Q1-cijfers
    3. NL producentenprijzen maart
    4. Arcadis Q1-cijfers
    5. Adidas Q1-cijfers
    6. Volkswagen Q1-cijfers
    7. Air France-KLM Q1-cijfers
    8. Dui detailhandelsverkopen maart
    9. PB Holding jaarcijfers
    10. Acomo €0,75 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht