Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Jim Rogers verwacht ergste berenmarkt van zijn leven

Jim Rogers verwacht ergste berenmarkt van zijn leven

Beleggers kijken terug op het slechtste beurskwartaal sinds de crisis uit 2008, maar de pijn is nog niet voorbij, zo waarschuwt de legendarische beursveteraan Jim Rogers.

De beurzen kunnen nog wel even opveren, maar Rogers vreest nog meer ellende door een giftige cocktail van drie ingrediënten: de economische schade vanwege de corona-economie, hoge schuldniveaus en een oplopende rente.

"Ik verwacht dat zich in de komende jaren de ergste berenmarkt zal ontvouwen die ik ooit heb meegemaakt", zei de 77-jarige belegger in een telefonisch interview met persbureau Bloomberg.

Hoge schuldniveaus

Al voor de coronapandemie toonde de superbelegger zich pessimistisch. In 2018 zei hij al te vrezen voor een berenmarkt. Ook toen waarschuwde hij voor de hoge schulden wereldwijd, die onhoudbaar kunnen worden als de rente gaat oplopen. Zijn zorgen zijn de laatste maanden gegroeid, vanwege de wereldwijde lockdowns die de coronapandemie moeten indammen.

Wie denkt dat de coronacrisis slechts een tijdelijke impact heeft op de economie, heeft het mis, verwacht Rogers, die in de jaren zeventig samen met George Soros het Quantum Fund heeft opgericht. "Er is veel schade aangericht. Daar komt een forse stijging van de schulden bij."

Kwaliteitsaandelen

Het verbaast hem niet dat beleggers de laatste maanden hun heil zoeken in kwaliteitsaandelen. "De geschiedenis wijst uit dat in berenmarkten bedrijven met lage schulden het meest in trek zijn, omdat die minder vatbaar zijn voor een faillissement", zei Rogers.

Ook bedrijven met een fors marktaandeel zullen er volgens hem relatief goed vanaf komen, tenzij ze met forse schulden zijn gefinancierd.

Chinese en Russische aandelen

Rogers zegt zelf momenteel veel cashgeld in dollars aan te houden. Daarnaast belegt hij in Chinese en Russische aandelen en overweegt hij in Japanse aandelen te stappen.

De beursveteraan is nog in afwachting om aandelen op te pikken in sectoren die de zwaarste klappen hebben gekregen, zoals het toerisme, transport, luchtvaartmaatschappijen en de landbouw.

Lees ook: Doemdenker Roubini vreest depressie

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht