Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Heeft de Fed straks een verrassing in petto?

Heeft de Fed straks een verrassing in petto?

Vanavond om 20 uur Nederlandse tijd maakt Jerome Powell, president van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bekend welke besluiten zijn genomen op de beleidsvergadering. Wat kunnen beleggers verwachten?

De beleidsmakers van het Federal Open Markets Committee (FOMC) zijn sinds gisteren aan het vergaderen over het monetaire beleid, zoals de hoogte van de rente en het verloop van de steunmaatregelen. Vanavond wordt bekend gemaakt welke knopen hierover zijn doorgehakt.

Hoewel het vrijwel zeker is dat het belangrijkste rentetarief (het zogeheten federal funds rate) ongemoeid blijft, zou de vergadering wel tot marktbewegingen kunnen leiden.

The Motley Fool heeft op een rij gezet waar beleggers vanavond op moeten letten.

De rente blijft waarschijnlijk op nul

Tot voor kort was de algemene verwachting van de markt dat het FOMC het tarief van de federale fondsen de komende tijd op bijna nul zou houden. Maar na het positieve banenrapport van mei is dat iets minder zeker geworden.

Inmiddels schatten de financiële markten de kans op een renteverhoging met 25 basispunten in op 10%. Dat is nog steeds een laag percentage, maar handhaving van de rente is niet langer het enige denkbare scenario.

Let goed op de toelichting

Er zijn maar weinig documenten die meer aandacht krijgen dan de verklaringen van het FOMC, die na afloop van de vergaderingen worden vrijgegeven. Het is niet ongewoon dat subtiele veranderingen in de bewoordingen de markten flink in beweging brengen.

De verklaring van vanavond is de eerste sinds de Amerikaanse economie weer voorzichtig op gang is gekomen. De laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve was eind april, vlak voordat de eerste staten hun economie weer gingen heropenen na de lockdown als gevolg van de coronapandemie.

Beleggers zullen vooral letten op aanwijzingen voor kwantitatieve versoepeling, oftewel het kopen van obligaties. In de toelichting op het vorige rentebesluit zei de FOMC daar het volgend over: “Om de kredietstroom naar huishoudens en bedrijven te ondersteunen, zal de Federal Reserve schatkistpapier en door hypotheken gedekte obligaties van particulieren en bedrijven blijven kopen voor de bedragen die nodig zijn om de marktwerking soepel te laten verlopen...”

De grote vraag is of de FOMC deze verklaring herhaalt of met een andere tekst komt.

Economische prognoses

Omdat de reguliere bijeenkomst in maart was afgelast, hebben we al bijna zes maanden geen enkele economische en renteprognose van het FOMC gezien. De bijeenkomst van deze week betekent dus dat we voor het eerst sinds het begin van de pandemie zullen horen wat de prognose van de beleidsmakers is over het tempo van herstel van de Amerikaanse economie.

Let daarbij op twee dingen. Ten eerste zal de Federal Reserve met een zogeheten 'dot plot' komen: een grafiek waarop de renteverwachtingen van de verschillende Fed-bestuurders voor de komende jaren staan afgebeeld. Dit geeft een indicatie over de ontwikkeling van de rentetarieven voor de rest van dit jaar, 2021 en 2022.

Ten tweede zal de Fed economische prognoses afgeven. Deze zullen meer duidelijkheid verschaffen over de verwachtingen ten aanzien van de inflatie, de groei van het bruto binnenland product en de werkloosheid.

Heeft de Fed een verrassing in petto?

Aangezien de meerderheid van de beleggers er nog steeds van uit gaat dat de Fed de tarieven tot ten minste de vergadering van maart 2021 dicht bij 0% zal houden, zou het voor beleggers een grote verrassing zijn als de rente wordt aangepast of als uit het dot plot blijkt dat een of meer FOMC-leden verwachten dat de rente sneller zal stijgen.

Ook zou de markt in beweging kunnen komen als de toelichting op de kwantitatieve verruiming heel anders geformuleerd wordt dan voorheen.

Verder zouden eventuele uitspraken over een langzaam of juist snel economisch herstel de nodige rimpelingen op de beurs kunnen veroorzaken.

Beleggers moeten nog even geduld hebben. Pas vanavond om 20:00 uur Nederlandse tijd brandt het los.

Lees ook: Deze landen hebben de beste kaarten in het post-coronatijdperk

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht