Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bitcoin komt naar u toe deze zomer!

Bitcoin komt naar u toe deze zomer!

Bitcoin wordt steeds toegankelijker. Volgens CNBC zullen klanten van sommige Amerikaanse banken de virtuele munt binnenkort kunnen kopen, houden en verkopen via hun bankrekening. 

CNBC baseert zich daarbij op crytobedrijf NYDIG. Dit bedrijf, een dochteronderneming van de New Yorkse vermogensbeheerder Stone Ridge, is een samenwerking aangegaan met fintechgigant Fidelity National Information Services om Amerikaanse banken in staat te stellen de komende maanden bitcoin aan te bieden.

Honderden banken hebben zich inmiddels aangemeld, aldus Patrick Sells, hoofd bankoplossingen bij NYDIG. Onder deze met name kleinere banken bevindt zich onder meer het Californische Suncrest.

'Makkelijker voor de gewone man'

"We maken het makkelijk voor gewone Amerikanen en bedrijven om bitcoin te kunnen kopen via hun bestaande bankrelaties", aldus Sells. "Als ik mijn mobiele telefoon gebruik om al mijn bankzaken te doen, dan heb ik nu de mogelijkheid om bitcoin te kopen, te verkopen en vast te houden."

Banken hebben zich tot nu toe afzijdig gehouden van bitcoin, en hebben pas onlangs plannen aangekondigd om rijke vermogensbeheerklanten in staat te stellen op de cryptomunt te wedden.

Maar nu steeds meer banken hun klanten dollars zien sturen naar Coinbase, Kraken en andere cryptobeurzen, willen ze graag meedoen, aldus Yan Zhao, president van NYDIG.

Grotere banken onder druk om cryptomunten aan te bieden

Nu honderden kleinere banken zich hebben aangemeld, zouden grote banken als JPMorgan Chase en Bank of America onder druk kunnen komen te staan om cryptomunten aan te bieden aan hun klanten, aldus Rob Lee, hoofd digitaal bankieren bij Fidelity National Information.

Morgan Stanley was in maart de eerste bank die bitcoinfondsen aanbood aan zijn klanten. Goldman Sachs volgde al snel, terwijl JPMorgan naar verluidt werkt aan een eigen product in samenwerking met NYDIG.

Maar in al deze gevallen gaat het om het bedienen van vermogende particulieren en familiestichtingen met tientallen miljoenen dollars.

'Aantrekkelijke vermogensklasse'

"De meeste mensen kunnen niet investeren in dingen waar institutionele beleggers in kunnen investeren", zegt Zhao. "Maar nu bitcoin via je bank kan worden gekocht voor een minimumbedrag van slechts een dollar, is het een aantrekkelijke vermogensklasse."

Terwijl Fidelity National Information, een leverancier aan banken met bijna 300 miljoen betaalrekeningen, de link met kredietverstrekkers zal verzorgen, zal NYDIG zorgen voor bitcoinopslag en de uitvoering van transacties. 

Zie ook: Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Fidelity National Information levert diensten aan banken, zoals chatbots of Apple Pay. Het is ook een zwaargewicht in de betalingsindustrie, en kocht twee jaar geleden verwerker Worldpay voor 35 miljard dollar in de grootste overname van de sector tot nu toe.

De banken kunnen zelf bepalen hoeveel commissie ze hun klanten in rekening brengen voor bitcoinhandel en zullen het grootste deel van die inkomsten behouden, aldus Sells. 

Meer mensen in bitcoin

Meer mensen zouden bitcoin bezitten als ze dat via hun bestaande banken konden doen, zo blijkt uit een enquête die NYDIG onlangs liet uitvoeren. 

Lees meer: 'Centrale banken moeten ingrijpen in cryptomarkt'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht