Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Beleggen in themafondsen, hier moet u op letten

Beleggen in themafondsen, hier moet u op letten

Sinds een paar jaar zijn themafondsen aan een opmars bezig. Deze fondsen beleggen in bedrijven uit een zeer specifiek segment; denk bijvoorbeeld aan windenergie, robotica, digitalisering en genderneutraliteit. Bij beleggen in themafondsen moet u op een aantal zaken letten.

In deze column bespreken we de belangrijkste.

Spreiding

Een belangrijk aandachtspunt bij themafondsen is de spreiding. Soms zijn er maar een beperkt aantal bedrijven actief binnen een bepaald thema. Hierdoor kan het voorkomen dat een themafonds of -ETF minder goed gespreid is dan u zou denken.

Dit kan ertoe leiden dat uw investering grotendeels afhankelijk is van het koersverloop van een handjevol bedrijven. Neem bijvoorbeeld de Lyxor World Water ETF. Deze ETF belegt in het thema ‘Water’ en volgt een index met daarin slechts 30 bedrijven. De drie grootste bedrijven uit deze index (Geberit, American Water Works en Xylem) hebben een belang van bijna 30%.

Wees u ervan bewust dat u bij themafondsen niet per definitie goed gespreid bent.

Belegd vermogen

Themafondsen zijn relatief nieuw. Hierdoor is het belegde vermogen vaak laag. Dit kan grotere gevolgen hebben dan u wellicht zou denken. Deze ontstaan voornamelijk bij het doen van aan- en verkooporders in deze fondsen.

Als er weinig vermogen in een fonds aanwezig is, zijn er vaak ook weinig marketmakers actief om jou als belegger een goede prijs te bieden. Dit kan resulteren in hoge spreadkosten bij aan- en verkooptransacties. Controleer daarom altijd hoe hoog de spread is op de beurs waar u wilt handelen. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent en of u bereid bent deze kosten te betalen.

Rendement

Vaak verslaan themafondsen de markt op de korte termijn. Op lange termijn is het beeld echter anders. Uit onderzoek van Morningstar blijkt dat over een periode van 5 jaar slechts 43% van de themafondsen beter rendeerde dan de brede marktindex.

Over een periode van 15 jaar daalt het percentage nog sterker naar 22%. Nog geen kwart van de themafondsen weet de brede marktindex dus te verslaan op lange termijn, aldus Morningstar.

Kosten

Kosten zijn belangrijk bij beleggen. Elke euro aan kosten gaat direct af van uw rendement. De kosten van themafondsen liggen vaak een stuk hoger dan die van een regulier passief fonds of ETF. Het is maar de vraag of een thema op lange termijn goed genoeg rendeert om deze extra kosten goed te maken.

Risico’s

Tot slot zitten er natuurlijk ook risico’s verbonden aan het beleggen in themafondsen. Niet elk thema of elke trend presteert even goed. Daarnaast blijkt in de praktijk dat het rendement van deze fondsen sterk kan schommelen.

Wilt u beleggen in themafondsen, doe dat dan alleen met een (klein) deel van de portefeuille. Als core-positie zijn themabeleggingen niet persé geschikt. Maar als u een specifieke visie hebt, kan het een prima toevoeging zijn aan een goed gespreide aandelenportefeuille.

Laurens Sombroek is sinds 2011 werkzaam bij Care IS Vermogensbeheer. Hij is als portfoliomanager verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de klantportefeuilles van Care IS en Axento Vermogensbeheer en houdt hij zich bezig met de (internet)marketing.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht