Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe staan cryptovaluta er over 50 jaar voor?

Hoe staan cryptovaluta er over 50 jaar voor?

Het is steeds lastiger een toekomst voor te stellen zonder cryptovaluta. Maar hoe zullen ze er decennia later voor staan? CNBC vroeg verschillende experts een blik in de verre toekomst te werpen.

We weten niet hoe aandelen het volgende maand of over twee jaar zullen doen. Wat we wel weten, is dat er een grote kans is dat ze na tientallen jaren hoger staan dan nu. Ook is voor de meeste mensen wel duidelijk wat aandelen zijn; de definitie is de afgelopen eeuwen eigenlijk niet veranderd.

Voor cryptomunten ligt dat anders. De een ziet ze als iets dat onze manier van betalen voor altijd op zijn kop heeft gezet, de ander vooral als een gevaarlijke bubbel. Maar ze zullen in de toekomst hoe dan ook wel een rol blijven spelen. CNBC vroeg verschillende experts naar hun gedachten.

Zie ook: De 10 grootste cryptomunten

Ivory Johnson, financieel planner en oprichter van vermogensbeheerder Delancey Wealth Management: "Cryptovaluta zullen de traditionele financiële wereld ontwrichten, omdat je er wereldwijd efficiënt betalingen mee kunt doen, met weinig tot geen kosten, geen vertraging en geen wisselkoersschommelingen. Maar 50 jaar is een lange tijd en als we kijken naar bitcoin, kan het zijn dat deze de reservemunt van de wereld wordt. Maar het kan ook goed zijn dat een andere technologie de plaats inneemt en bitcoin van het toneel verdwijnt."

Dan Egan is hoofd Behavioral Finance and Investing bij Betterment. Hij vraagt zich af waar we de energie vandaan halen om aan de groeiende vraag van de cryptomarkt te kunnen voldoen. "Daarnaast zien overheden het als een concurrent van fiatgeld en dat maakt het toch een soort 'zwarte markt'-middel."

Frederick Kaufman is professor journalistiek en auteur van ‘The Money Plot: A History of Currency’s Power to Enchant, Control, and Manipulate’. "De dollar heeft straks meer gemeen met digitale valuta dan met zilver of goud. Waarschijnlijk zullen encrypted - ofwel versleutelde - algoritmes straks meer een middel voor waardeopslag en uitwisseling zijn. In die zin is iedere vorm van geld eigenlijk versleuteld. Dat is altijd zo geweest, maar nu ons leven steeds digitaler wordt, willen we er alleen maar meer in investeren."

Dragan Boscovic, oprichter van Blockchain Research Lab, wijst erop dat centrale banken druk bezig zijn het ontwikkelen van regels voor cryptomunten. "Ze erkennen dat digitale valuta bij een digitale economie horen. Ik denk dat ze komende tien jaar mainstream zullen worden."

Bekijk ook: 'De geest is al uit de fles met bitcoin'

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht