Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'De geest is al uit de fles met bitcoin'

'De geest is al uit de fles met bitcoin'

De koers van een bitcoin gaat van het ene record na het andere. Afgelopen week werd de grens van 60.000 dollar voor de tweede keer doorbroken. Inmiddels staat er een nieuw record op de borden van meer dan 62.500 dollar.

Er hangen niettemin wat onheilspellende wolken boven het digitale geld. Jesse Powell, de bestuursvoorzitter van handelsplatform Kraken, vreest dat er in de Verenigde Staten en Europa strengere regelgeving zit aan te komen. Dat zei hij tegen CNBC.

'Geen criminele munt'

Zowel de Amerikaanse minister van financiën Janet Yellen als Fed-voorzitter Jerome Powell en Christine Lagarde van de ECB hebben zich in die richting uitgelaten. Zij zeggen het zorgwekkend te vinden dat bitcoin steeds meer wordt gebruikt door terroristen en criminelen om hun activiteiten mee te financieren.

Jesse Powell van Kraken hoopt dat de VS niet te kleingeestig denkt en bitcoin niet wegzet als criminele munt. "Andere landen, vooral China, nemen cryptomunten veel serieuzer en kijken naar de lange termijn."

Zijn bedrijf is het op drie na grootste handelsplatform voor bitcoins en andere digitale munten. De grootste concurrent – Coinbase – maakt deze week zijn debuut op Wall Street met een verwachte beurswaarde van 100 miljard dollar. Powell wil Kraken volgend jaar naar de beurs brengen, wat hem dus niet helemaal objectief maakt.

'De geest is al uit de fles'

Volgens Powell proberen de commerciële banken strengere regelgeving te pushen omdat ze bang zijn een deel van hun inkomsten te verliezen. Maar hij betwijfelt of hun plan zal slagen.

"De geest is uit de fles. Als je bitcoin nu probeert te verbieden wordt het alleen maar populairder. Overheden zouden daarmee aangeven dat ze beseffen dat bitcoin eigenlijk superieur is aan hun eigen munten."

Bekijk ook: Bent u klaar voor beleggen in bitcoin?

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht