Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Koopadviezen blijken niet de heilige graal

Koopadviezen blijken niet de heilige graal

Bankadviezen zijn via websites als Guruwatch.nl eenvoudig te vinden. Is beleggen dan zo eenvoudig als alle koopadviezen van banken opvolgen? Nee, zeker niet. U kunt namelijk niet blind vertrouwen op bankadviezen.

Over de waarde van aandelen kan namelijk heel verschillend gedacht worden. Neem bijvoorbeeld Avantium. Het aandeel koerst rond de 4,50 euro en de meeste koersdoelen liggen ook rond die prijs. Behalve dat van Avantiums huisbank. De bank waardeert het aandeel opvallend genoeg ruim 10 euro hoger. Dat zou een rendement van zo’n 220% betekenen.

7000 adviezen geanalyseerd

Onderzoekers Dirk Gerritsen, econoom en docent aan de Utrecht University School of Economics, en Willem Gerritsen, zelfstandig data-analist, probeerden erachter te komen wat deze adviezen waard zijn. Om dat te doen analyseerden zij recent bijna 7000 adviezen over 156 bedrijven.

De onderzoekers creëerden drie portefeuilles: de top-, nop- en flopportefeuille. In die eerste plaatsen zij de 25% aandelen met gemiddeld het hoogste advies. De flopportefeuille werd gevuld met de 25% aandelen met gemiddeld het laagste advies en de nopportefeuille bestaat uit de 50% aandelen daartussenin.

Verrassend resultaat

Wat blijkt? Over een periode van tien jaar heeft de nopportefeuille het beste gepresteerd, op de voet gevolgd door de topportefeuille. De flopportefeuille deed het (ondanks een forse stijging) beduidend minder goed. Analisten weten dus goed de zwakkere broeders eruit te pikken.

 

Niet beter, maar ook niet veel slechter

Over de onderzoeksperiode deed de portefeuille met de meeste koopadviezen het dus niet beter dan de nopportefeuille, maar ook niet veel slechter. Hoe u het ook bekijkt, met enkel de koopadviezen bent u dus niet beter af dan met de top-noch-flopportefeuille.

Belangrijk detail is dat de topportefeuille pas is gaan inlopen na de coronacrash in maart 2020. "We zien dat analisten vooral aandelen met een relatief hoog systematisch risico hebben opgenomen in hun favorietenlijstjes", schrijven de broers na hun onderzoek.

Dit had invloed op het snelle herstel van de topportefeuille na de coronacrash. Groeiaandelen deden toen wat hun naam al impliceert: groeien. Daarvoor rendeerde de topportefeuille vergelijkbaar met de portefeuille vol afdankertjes, die tijdens deze bullishe jaren evengoed een fraai rendement opleverde.

Zie ook: 'Kleine beleggers moeten geen losse aandelen kunnen kopen'

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 23 september

    1. Economische groei Q2 2e raming (NL)
    2. Prijzen koopwoningen aug (NL)
    3. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Fra)
    4. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Dld) 42,4 volitaliteit verwacht
    5. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (eur)
    6. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VK)
    7. Chicago Fed-index aug
    8. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (VS)
  2. 24 september

    1. Samengestelde inkoopmanagersindex sept (Jap)
    2. Reserve Bank of Australia rentebesluit
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht