Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Een goedkopere broker kan duizenden euro's schelen

Een goedkopere broker kan duizenden euro's schelen

Veel beleggers hebben nooit de kosten van verschillende brokers vergeleken, terwijl die juist bij kleine beleggers een grote impact kunnen hebben op het rendement. Het vergelijken van beleggingskosten is van cruciaal belang.

Een broker wil graag een vergoeding zien op het moment dat u aandelen koopt of verkoopt. Vaak is dit een bepaald bedrag plus een klein percentage. Vooral zo'n vast bedrag hakt erin bij kleine beleggers, omdat het vaak relatief hoog is ten opzichte van de omvang van de order.

Daarnaast zijn er nog andere kosten gemoeid met beleggen, en de tarieven die brokers rekenen kunnen behoorlijk verschillen. Dat kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke rendement.

Ter illustratie een voorbeeld. Een belegger heeft een portefeuille van €10.000. Met dat geld hopt ze heen en weer tussen Nederlandse aandelen. Jaarlijks doet ze ongeveer tien transacties ter waarde van €1.000. Al met al kost dat haar bij een relatief goedkope broker zo’n 0,25% van de totale portefeuille per jaar, ten opzichte van de 0,75% bij een relatief dure broker.

Goedkope broker versus dure broker

Aandelen leveren – met de nodige ups and downs – jaarlijks gemiddeld 7% rendement op. Bij de goedkope broker blijft daar nog 6,75% van over, en bij de relatief prijzige broker slechts 6,25%. Dit lijkt een klein verschil, maar 0,5% heeft een enorme impact op het rendement van deze belegger.

Die is namelijk pas twintig jaar. Ze heeft dus nog wel zo’n vijftig beleggingsjaren voor zich. Na die vijftig jaar is die initiële inleg van €10.000 bij de dure broker opgelopen tot ruim €207.000. Niet gek, maar bij de goedkope broker had deze belegger op haar zeventigste ruim €55.000 méér kunnen binnenharken.

Dit voorbeeld toont dan ook aan hoe belangrijk het is om vooraf beleggingskosten van verschillende brokers te vergelijken. Dat doen beleggers nog niet allemaal.

Recent onderzoek van Trade Republic laat zien dat 41% van de jonge beleggers deze kosten nooit heeft vergeleken. Beleggers boven de 35 jaar blijken er nog minder op te letten: van hen heeft ruim de helft geen idee of er goedkopere brokers bestaan.

Vergelijk dus vooral wel de verschillende brokers, want daar is nog een wereld te winnen.

Lees ook: 'Kleine beleggers moeten geen losse aandelen kunnen kopen'

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht