Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Innovatief en performant beheer (adv)
Beeld: David Mellul, Managing Partner

Innovatief en performant beheer (adv)

De in Parijs gevestigde fondsbeheerder Varenne Capital Partners betrad enkele jaren geleden de Belgische markt via verzekeringsmakelaars en heeft sindsdien commercieel succes geboekt dankzij de uitstekende prestaties van de drie fondsen die aan Belgische klanten worden aangeboden.

Varenne Global en Varenne Valeur zijn beschikbaar als UCITS-fondsen, terwijl Varenne Selection alleen toegankelijk is via bepaalde collectieve interne fondsen (CIF) die zijn opgericht door verzekeringsmaatschappijen die binnen tak 23 met open architectuur werken.

De bijzonderheid van het beheerproces komt voort uit het feit dat er niet voor elk product een specifieke beheerder is; de verschillende fondsen worden beheerd volgens dezelfde filosofie op basis van vier beheerstrategieën en hebben hun eigen onafhankelijke beheersteams. "De verschillen tussen de fondsen komen voort uit het gewicht van de verschillende onderliggende strategieën, die zullen bepalen hoe elk fonds zich zal gedragen in stijgende of dalende fases", zegt David Mellul (Managing Director van Varenne Capital Partners).

Vier strategieën

De kern van het beheer is de Long Equity-strategie, die gericht is op blootstelling aan kwaliteitsbedrijven met een korting van ten minste 50% ten opzichte van de door het managementteam gemaakte waardering. De blootstelling aan deze strategie is meer of minder belangrijk, afhankelijk van het fonds, en vormt de kern van de prestaties van de verschillende fondsen van de beheerder. Een interessant kenmerk is de selectie van ondernemingen op basis van beslissingen genomen door de bedrijfsleiders, met name over de transacties die zij verrichten in de aandelen van de onderneming die zij beheren. "Dit zijn relevante signalen waarmee we ons kunnen onderscheiden van concurrenten.”

Daarnaast is er de Short Equity-strategie, die erop gericht is shortposities in te nemen in bedrijven die naar verwachting binnen 24 tot 36 maanden in grote financiële moeilijkheden zullen komen. "Met de huidige stijging van de belangrijkste rentetarieven van de grote centrale banken, zou deze prestatiedriver de komende kwartalen veel beter moeten presteren nu steeds meer bedrijven in de problemen komen wanneer ze moeten herfinancieren", aldus David Mellul.

Ten slotte zijn de twee andere prestatieverhogende factoren de afdekking van extreme risico’s (Tail Risk Hedging), die gebruik maakt van afdekkingsmechanismen op basis van derivaten om de prestaties van de rest van de portefeuille te beschermen, en fusie-arbitrage, die gebaseerd is op vriendschappelijke overnamebiedingen waarbij de operationele risico's laag zijn (Merger Arbitrage).

Historische prestaties

Over het geheel genomen heeft deze aanpak de beleggers in de afgelopen tien jaar aantrekkelijke beursprestaties opgeleverd, waarbij het beheerde vermogen snel is gegroeid tot meer dan 3 miljard euro. 2022 was echter een moeilijker jaar door de wereldwijde beurscorrectie.

Toch blijft David Mellul vertrouwen houden in de vooruitzichten van de fondsen van Varenne Capital Partners voor de komende jaren. "Kwaliteitsaandelen zouden tijdens de herstelfases goed moeten presteren, terwijl onze shortstrategieën steeds meer mogelijkheden zullen vinden om aanzienlijk bij te dragen aan de prestaties van onze fondsen. Het gewicht van deze strategie zou de komende maanden moeten toenemen.”

Advertorial

Deze content is tot stand gekomen buiten de verantwoordelijkheid van de redacties van Belegger.nl en Beursduivel.be om. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht