Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Edelmetalen omhoog ondanks boodschap Fed over rente

Edelmetalen omhoog ondanks boodschap Fed over rente

Grondstoffen leden de afgelopen week onder een brede maar relatief kleine terugslag. Die werd gedreven door de combinatie van een lang verwachte correctie in de energiesector, aanhoudende zwakte in de graanmarkt nu het oogstseizoen op het noordelijk halfrond ten einde loopt en een nieuwe terugslag in de industriële metalen.

Bovenal schaadde de Amerikaanse Federal Reserve het risicosentiment in alle markten doordat ze aanzienlijk hogere rentetarieven voorspelt voor 2024 en 2025 vanwege een veerkrachtige Amerikaanse economie, een sterke arbeidsmarkt en een hardnekkige inflatie. Die inflatie werd onlangs nog verergerd door een door de OPEC ondersteunde stijging van de energieprijzen.

Sterke daling S&P 500

De Amerikaanse centrale bank laat de deur open voor nog een renteverhoging voor het einde van het jaar, terwijl de vooruitzichten voor renteverlagingen in 2024 en 2025 met een half procentpunt werden verlaagd. Dit geeft aan dat de Fed verwacht dat de rente langer hoger zal blijven in de verwachting van een zachte landing voor de economie, en geen harde landing of stagflatie.

Het algemene niveau van risicobereidheid kreeg een klap door deze vooruitzichten. De S&P 500 zag de sterkste daling in zes maanden, de dollar bereikte ten opzichte van een mandje van belangrijke valuta's het hoogste punt in zes maanden en de Amerikaanse rente klom naar het hoogste punt sinds 2006. Handelaren verwachten nu één renteverlaging in het eerste halfjaar van 2024, in plaats van de eerder voorspelde drie.

Edelmetalen verrasende winaar

De Bloomberg Commodity-index handelde minder dan 1% lager. Daarbij werden de verliezen in de meeste sectoren gedeeltelijk gecompenseerd door edelmetalen. Die waren zeer verrassend winnaar van de week, niet in het minst gezien de tegenwind van de sterkere dollar.

Zilver stond bij de edelmetalen bovenaan. Terwijl goud vast blijft zitten binnen een smalle bandbreedte, momenteel tussen $1900 en $1950, was zilver de opmerkelijke winnaar van de afgelopen week, met een stijging van bijna 3%, ondanks de tegenwind van lagere prijzen voor industriële metalen.

Koper daalde daarentegen naar de onderkant van zijn langetermijn-bandbreedte te midden van stijgende voorraden en een gebrek aan extra stimulansen vanuit China.

Correctie ruwe olie gestopt

De lang verwachte prijscorrectie van ruwe olie stopte deze week kort nadat Rusland een tijdelijk exportverbod op diesel en benzine aankondigde. Dit had te maken met een consistente hoge binnenlandse vraag naar diesel van strijdkrachten en landbouw nu het oogstseizoen op gang komt. Het ICE gasoil futures-contract steeg op het nieuws en sleurde ruwe olie mee omhoog, maar verloor aan kracht door de realisatie dat het verbod slechts een paar weken zou duren. Rusland heeft niet de capaciteit om overtollige brandstofproductie op te slaan en een langdurig verbod zou raffinaderijen kunnen dwingen om hun productie te verminderen, waardoor de vraag naar ruwe olie afneemt.

Intussen blijft de beslissing van Saoedi-Arabië en Rusland om de huidige vrijwillige productie- en exportbeperkingen te verlengen tot het einde van het jaar de markt ondersteunen, althans op korte termijn. Het vooruitzicht van een groot tekort voor het einde van het jaar zal de zorgen over de economische groei compenseren, vooral als de Fed er niet in slaagt een zachte landing te bewerkstelligen.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 30 november

    1. Bijeenkomst OPEC+ volitaliteit verwacht
    2. Azerion Q3-cijfers
    3. China - Inkoopmanagersindex industrie en diensten
    4. NL producentenprijzen nov
    5. EU inflatie nov vlpg
    6. Dell - jaarcijfers
    7. VS steunaanvragen wekelijks
    8. VS PCE inflatie volitaliteit verwacht
    9. VS pending home sales okt
  2. 01 december

    1. NL Inkoopmanagersindex industrie nov
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht