Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Stijgende rente zet grondstoffen lager

Stijgende rente zet grondstoffen lager

Grondstoffen hebben de afgelopen week in alle sectoren verlies geleden, behalve granen. De zwakte werd veroorzaakt door de onophoudelijke stijging van de Amerikaanse obligatierente, gesteund door een sterk Amerikaans banenrapport. Ook deed een sterkere dollar de bezorgdheid over de vraag naar ruwe olie, brandstofproducten en industriële metalen toenemen.

Over de hele week daalde de Bloomberg Commodity Total Return Index met 2,7%, waarbij de verliezen werden aangevoerd door diesel en ruwe olie. Dat boekte de grootste wekelijkse daling sinds maart. De graansector toonde intussen tekenen van stabilisatie met tarwefutures die herstelden van een driejarig dieptepunt. Dit had te maken met aantrekkende vraag.

De stijging van de rente zet niet alleen beleggers in aandelen op scherp, maar ook de economie in het algemeen. Stijgende lange rentes hebben een groot en snel verkrappend effect op de reële economie, vanwege de impact op de hypotheekrente en de rente op bedrijfsleningen. In een florerende economie vormen stijgende rentetarieven beperkte risico's omdat stijgende rendementen een normale reactie zijn op robuuste groei. In de huidige situatie echter, waarin de aanhoudende inflatie de obligatierendementen opdrijft, kan dit een bedreiging vormen omdat de economische vooruitzichten steeds ongunstiger worden.

Inzinking van ruwe olie en brandstoffen

Ruwe olie kreeg te maken met een agressieve inzinking, toen de stijgende obligatierendementen en de sterkere dollar de zorgen over de vraag versnelden. De daling had ook te maken met de EIA, die een daling rapporteerde van de vraag naar benzine tot het laagste niveau in 25 jaar voor deze tijd van het jaar. De markt zag dit als een duidelijk teken dat de vraag naar brandstof wordt geraakt door de bijna-recordprijzen aan de pomp.

De daling van de prijzen voor ruwe olie werd aangevoerd door WTI, met een verlies van 9,5% over de week. Naast de ontwikkelingen op de Amerikaanse markt speelde ook de positionering van speculanten een belangrijke rol als versneller van de plotse prijszwakte.

Vooruitzicht op verdere prijsdalingen beperkt

Nu de prijs is teruggekeerd naar de niveaus van vóór de aankondiging van Saoedi-Arabië en Rusland van vorige maand over een verlenging van de productiebeperking tot het einde van het jaar, lijkt het vooruitzicht op verdere prijsdalingen naar onze mening beperkt. De richting op korte termijn zal waarschijnlijk afhangen van de risicobereidheid, waarbij de markt de komende week Amerikaanse banen- en inflatierapporten verwerkt en hun impact op obligaties en niet in de laatste plaats de dollar.

Het is onwaarschijnlijk dat Saoedi-Arabië en zijn buren in het Midden-Oosten veel lagere prijzen zullen accepteren. Dit doet ons geloven dat WTI en Brent steun zullen vinden voor $80. De opwaartse trend lijkt voor nu even beperkt, terwijl de steile stijging van de Amerikaanse rentecurve de bezorgdheid over stagflatie blijft wekken. Met dat in gedachten zou Brent zich opnieuw kunnen vestigen in een bandbreedte tussen $80 en $90.

Duikeling voor zilver en platina

Zilver en platina maakten de afgelopen week beide een duikeling van 6%. De verliezen in goud bleven beperkt tot minder dan 2%.

Vanuit een technisch standpunt vertoont goud tekenen van stabilisatie. Het Amerikaanse banenrapport en de inflatiecijfers zijn hierbij de belangrijke aandachtspunten. De prijs van spotgoud houdt tot dusver stand boven de steun op $1805, het laagste punt van februari.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.