Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Grondstoffen: energiesector levert in, cacao in de lift

Grondstoffen: energiesector levert in, cacao in de lift

De grondstoffensector heeft de afgelopen week een deel van zijn recente sterke winsten moeten inleveren. De verliezen werden veroorzaakt door onder meer de energiesector, omdat gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza de spanning rond de geopolitieke situatie in het Midden-Oosten deden afnemen.

Edelmetalen kregen een eerste impuls van een scherpe daling van de rente op Amerikaanse staatsobligaties, als gevolg van nieuwe zorgen over Amerikaanse regionale banken en hun blootstelling aan commercieel vastgoed. Daarna werden de winsten weer tenietgedaan door een sterk Amerikaans banenrapport. Dat deed twijfels rijzen over de timing van de eerste renteverlaging in de VS.

Over het geheel genomen handelde de Bloomberg Commodity Total Return Index (BCOM) ongeveer 1,6% hoger op weekbasis en 1% op jaarbasis. Van de grondstoffen die zijn opgenomen in de BCOM-index zijn cacao, katoen en tarwe de best presterende grondstoffen, terwijl de onderste vijf allemaal verband houden met de energiesector.

Sterke performance cacao

De 'zachte' sector, veruit de best presterende sector van de afgelopen twaalf maanden, handelde voor de vierde week hoger en bereikte daarmee het hoogste punt in tien jaar. Dit werd ondersteund door een stijging van de cacaoprijs, die voor het eerst sinds 1977 boven de $5000 per ton uitsteeg.

De cacaoprijzen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld, gedreven door de lage aanvoer uit Ivoorkust en Ghana, de twee grootste producenten ter wereld.

Olie levert winst weer in

De belangrijkste futures op ruwe olie hebben het grootste deel van hun recente sterke winsten moeten inleveren, naar aanleiding van gesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza. Hierdoor neemt de geopolitieke spanning af. 

Over het geheel genomen hebben handelaren de afgelopen maanden, en sinds de Houthi-rebellen schepen in de Rode Zee begonnen aan te vallen, te maken gehad met veel beweging op de markt. Dat heeft geleid tot zeer schokkerige handelsomstandigheden, omdat de prijzen op en neer blijven bewegen op het nieuws uit het Midden-Oosten.

Wij blijven van mening dat, tenzij zich een ernstige en zeer onwaarschijnlijke aanbodverstoring in het Midden-Oosten voordoet, WTI waarschijnlijk rond de $75 blijft hangen en in Brent rond $80, zonder dat één enkele trigger sterk genoeg is om de dynamiek van een markt te veranderen. Op de korte termijn zal WTI te maken krijgen met sterke weerstand op $80 en Brent op $85.

Goud blijft steken

De edelmetaalsector begon februari hoger, nadat er in het grootste deel van januari een consolidatie had plaatsgevonden van de sterke winsten uit het vierde kwartaal van vorig jaar. Goud steeg toen met 11,4% en zilver met 7,2%. 

De kleine verliezen in beide metalen werden  de afgelopen maand vooral veroorzaakt door een sterkere dollar en het feit dat de markt de timing, het tempo en de diepte van de komende renteverlagingen onder de loep nam. De afgelopen week is goud echter gestegen naar een belangrijke weerstand rond de $2067, ondersteund door een daling van de dollar en nadat de zorgen over de regionale banken in de VS opnieuw de kop opstaken. De rente op Amerikaanse staatsobligaties werd hierdoor scherp lager.

Hoewel we onze bullish vooruitzichten voor goud en zilver handhaven, zullen beide edelmetalen op de korte termijn waarschijnlijk in een bandbreedte blijven steken totdat we meer zicht krijgen op wanneer, hoe snel en hoe ver de rentes in de EU en de VS verlaagd zullen worden.

Ole Hansen werkt sinds 2008 bij Saxo Bank en is sinds 2010 Hoofd Grondstoffenstrategie. Hij analyseert de wereldwijde grondstoffenmarkten op basis van fundamentals, marktsentiment en technische ontwikkelingen. Hansen is de auteur van de wekelijkse Commodity Update, waarin de bewegingen in grondstoffen worden uiteengezet, en biedt klanten ook handelsvisies op grondstoffen onder het merk #SaxoStrats. Hij levert regelmatig bijdragen aan diverse media.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht