Word abonnee en neem Beursduivel Premium
De DAX en het positieve lijnenspel
Beeld: iStock

De DAX en het positieve lijnenspel

De aandelenmarkten liggen er goed gemutst bij. Menig index scherpt deze maand zijn all-time high aan, zo ook de Duitse DAX40-index. Dat is een mooi moment om de weekgrafiek te analyseren, om vast te stellen wat naar alle waarschijnlijkheid de koersroute zal zijn, nu de bulls op zogenaamd uncharted territory bewegen.

Ik verklap alvast dat niveaus boven 18.000 punten haalbaar zijn.

Mooi lijnenspel

Charttechnisch gezien is er sprake van een breed stijgingskanaal, waarbinnen de koers met grote stappen heen en weer zwiept. Momenteel staat de koers midden in het stijgingskanaal met zicht op ruim 18.000 punten als haalbaar koersdoel op termijn, mits het gaat lukken om overtuigend de weerstand van 17.000 punten te slechten.

De bulls doen hiertoe uitermate goed hun best. Zij worden daarbij begeleid door een tweede stijgingskanaal, veel korter en steiler, met afgerond 16.350 als belangrijk steunpunt.

Bij dit niveau geldt tevens het motto ‘oude weerstand wordt nieuwe steun‘. Zolang de index boven 16.350 punten beweegt, voeren de bulls de regie en krijgen zij de gelegenheid om verder op te stomen naar de bovenkant van beide stijgingskanalen.

Objectieve bevestiging

Niet alleen charttechnisch ziet de grafiek er positief uit, ook de indicatoren sturen aan op hogere niveaus. Met andere woorden, visuele bevindingen worden bevestigd door objectieve metingen. Het is altijd een goed teken als de grafiek en indicatoren in dezelfde richting wijzen.

Koopkans voor trendbeleggers

Het moge duidelijk zijn dat het plaatje een uitnodiging herbergt voor trendbeleggers om koopposities te overwegen. Met steun op 16.350 punten en een haalbaar koersdoel van 18.000 of hoger, is een Turbo Long positie te overwegen met een hefboom van circa 3, om daarmee op gepaste wijze te kunnen profiteren van de verwachte opleving.

Er is wat dat betreft een link toegevoegd met een aanbevolen BNP Paribas Turbo Long voor trendvolgende beleggers.

Aanbevolen DAX Turbo Long

Nico Bakker heeft geen positie in de DAX-index.

Risicowaarschuwing

Turbo’s zijn complexe instrumenten en brengen vanwege het hefboomeffect een hoog risico mee van snel oplopende verliezen. 7 op de 10 retail beleggers verliest geld met de handel in turbo’s. Het is belangrijk dat u goed begrijpt hoe turbo’s werken en dat u nagaat of u zich het hoge risico op verlies kunt permitteren.

Disclaimer
Nico Bakker is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas S.A. (www.bnpparibasmarkets.nl). De informatie in deze publicatie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als een individuele aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Iedere belegging die u overweegt, dient u te toetsen aan uw persoonlijk beleggersprofiel of te bespreken met uw beleggingsadviseur. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. De standpunten en vooruitzichten van Bakker  geven diens technische mening weer over het betreffende item in de hoedanigheid van technisch analist en consultant. De beloning van BTAC, Bakker staat/stond/zal niet direct of indirect in relatie (staan) met zijn specifieke aanbevelingen of standpunten in deze publicatie.

Op het moment van schrijven heeft Nico Bakker van BTAC in privé dan wel zakelijk mogelijk een long of short positie in een van de onderliggende waarden zoals beschreven in dit document dan wel financiële instrumenten die hier aan zijn gerelateerd. Er kan tevens sprake zijn van indirecte deelnemingen via beleggingsfondsen, pensioenfondsen en/of kapitaalverzekeringen waarin wordt belegd en waar hij of andere medewerkers van BTAC geen invloed hebben op het beleggingsbeleid. Verder zijn er geen andere potentiële belangenconflicten bekend.

Lees hier de disclaimer ten aanzien van beleggingsaanbevelingen die op dit document van toepassing is:

 

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

 1. 19 april

  1. Japan inflatie maart 2,7% YoY volitaliteit verwacht
  2. WDP Q1-cijfers
  3. EU producentenprijzen maart
  4. VK detailhandelsverkopen maart
  5. Fra ondernemersvertrouwen april
  6. KPN €0,098 ex-dividend
  7. CM.com jaarvergadering
  8. NSI jaarvergadering
  9. American Express Q1-cijfers
 2. 22 april

  1. NL investeringen februari
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht