Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Amerikaanse veerkracht: de Fed heeft ruimte om te wachten
Beeld: iStock

Amerikaanse veerkracht: de Fed heeft ruimte om te wachten

Op de beurs rollen de records nog steeds over elkaar heen. De S&P 500-index passeerde de 5.000 puntengrens en zelfs de Nikkei bereikte een nieuw hoogste punt ooit. Veel analyses volgden waaruit afgeleid kan worden dat beurzen een jaar na het bereiken van een nieuwe recordstand meestal hoger staan. Dat is ook zo. Maar een dergelijke opmars verloopt nooit in een rechte lijn.

Firing on all cilinders

De rally duurt inmiddels bijna vier maanden. De absolute bellwether is chipproducent Nvidia. Het bedrijf is firing on all cilinders en de kwartaalcijfers plus de vooruitzichten waren wederom beter dan verwacht. Zo was de gerealiseerde winst over 2023 net zo hoog als de omzet die in 2022 werd behaald. Het is dus niet helemaal verwonderlijk dat de koers van het aandeel het zo goed doet. Toch doet een dergelijke winstsprong de nodige wenkbrauwen fronsen. Op de beurs groeien de bomen immers nooit tot in de hemel.

Vooruitlopend op de publicatie van de bedrijfscijfers van Nvidia leken de aandelenkoersen in het algemeen geconfronteerd te worden met de wetten van de zwaartekracht. Gezien de ontwikkelingen van de dollar, de rente en de olieprijs is dat ook niet zo vreemd. Een sterker wordende dollar is bijvoorbeeld  zelden een goed teken voor de beurs.

Veerkracht

Niet alleen de dollar, maar ook de rente zit al een tijdje in de lift als gevolg van de verrassend veerkrachtige Amerikaanse economie. Die langverwachte recessie wil maar niet komen. Maar ook de olieprijs loopt al weer enige tijd op. Het zijn geen ontwikkelingen die direct het einde van de rally zullen betekenen. Maar wanneer de dollar, de rente en de olieprijs gezamenlijk de beurs tegenwerken wordt het beursklimaat op zich wel minder aangenaam, zelfs als de economie voortdurend in positieve zin verrast. 

Euforie heeft de neiging te verzanden in winstnemingen. Dat zagen we vooral in het begin van deze week gebeuren. Een paar mindere beursdagen leidt er direct toe dat er weer pessimisten opstaan. De arbeidsmarkt mag dan wel een sterke indruk maken maar de kracht wordt volgens hen momenteel zwaar overschat.

De rentecurve is nog steeds invers en dat heeft immers altijd een recessie tot gevolg gehad. De inflatie kan opnieuw de kop opsteken. De wereld is veel onveiliger geworden en de geopolitieke onrust loopt op. Trump dreigt opnieuw president te worden. Redenen genoeg voor de beren om zich weer te roeren.

Winstrecessie ten einde

Zoals eerder gezegd is een (kleine) correctie af en toe niet meer dan normaal. Beleggers moeten de onderliggende trends goed blijven volgen. De inflatietrend neemt wel degelijk af, ook al zijn kortstondige oplevingen nooit uitgesloten. De economie blijft maar groeien en niet in een kinderachtig tempo. De bedrijfsresultaten vallen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal erg mee. De winstrecessie is ten einde.

Maar er is meer. De Fed was de afgelopen twee jaar niet meteen de beste vriend van de beleggers. Renteverhogingen zijn nu eenmaal nooit goed voor de beurzen. De afgelopen serie renteverhogingen en een met chirurgische precisie uitgevoerd monetair beleid hebben de Fed echter de nodige ruimte gegeven om dat beleid desgewenst weer te draaien. Omdat de economie blijft kan de centrale bank vooralsnog wachten met het doorvoeren van een eerste renteverlaging. Dat is ook prima.

Het moment van de eerste renteverlaging is niet zo belangrijk, net zo min als het aantal keren dat dat gebeurt. Veel belangrijker is het feit dat de centrale bank weer de mogelijkheid heeft om het in ieder te geval te kunnen doen. De Fed kan desgewenst ieder moment weer interveniëren om de markten te hulp te schieten. De Fed-put is terug. Dat hebben de markten wel begrepen.

Lees ook: Komt het ooit nog goed met aandelen uit de opkomende markten?

Martine Hafkamp is algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn, en tweevoudig winnaar van de Gouden Stier. Deze publicatie is samengesteld door Fintessa B.V. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Fintessa B.V. betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Fintessa B.V. niet instaan. Fintessa B.V. is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide Disclaimer verwijzen wij naar onze website www.fintessa.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht