Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel

Angstige markt

De situatie op de beurzen is gekeken naar het sentiment uitzonderlijk. Een Amerikaanse indicator die dit goed weergeeft is de Fear & Greed index van CNN. Hierbij wordt gekeken naar een zevental indicatoren. Uiteenlopend van volatiliteit, momentum, volume, opties & obligaties.

Zowel op dit moment, een week en een maand geleden geeft deze indicator angst aan. Dit terwijl Wall Street in deze periode is opgelopen, in een normale marktsituatie brengt dit optimisme. Eind mei 2013, toen de S&P 500 zelfs al iets was teruggezakt van een top stond de indicator nog op een stand van 77. Nu is dit slechts 35. Waarom is dit relevant?

Een stevige daling begint in de meeste gevallen pas wanneer beleggers te optimistisch zijn en te weinig bescherming zoeken voor longposities. Wanneer beleggers al angstig zijn zullen sneller risico’s afgedekt worden, dit maak het lastiger om een daling te starten.

Wat we de afgelopen week op Wall Street hebben gezien is dus een rally gevoed door angst. Ik verwacht deze zomer nog een daling, maar zo lang de indicatoren angst weergeven zijn dalingen voorlopig niet meer dan correcties in de uptrend.

AEX: Binnen de opgaande trend


In vorige columns gaf ik aan een top bij 13 mei te verwachten. Het duurde negen dagen voordat deze top opnieuw doorbroken werd. Een shortsignaal zou zoals gesteld pas verschijnen bij een doorbraak van de bodemlijn tussen 14 maart en 15 mei.

De koers maakte een bodem bij 397 en wist dus boven deze steunlijn (396) te blijven. Het is bij een correctie gebleven, de verwachting van een low op 5 juni lijkt opnieuw nog bij een correctie te blijven. Om met een beperkt risico op een daling in te spelen werd een tip met opties gegeven.

Die zou wanneer de expiratie op moment van schrijven plaatsvindt break-even zijn maar noteert wegens de tijdspremie iets onder de instapkoers. Ik verwacht dat we opnieuw dichtbij een top zijn maar dat de volgende daling wederom een correctie wordt.

Er is een grote kans dat ik voor mijn eigen portefeuille binnen nu en een week neerwaartse posities voor de juni-expiratie zal sluiten. Ik heb slechts een beperkte positie ingenomen. Op het moment dat de indicatoren met meer zekerheid een top aangeven wil ik pas echt short gaan.

Golventelling met Fibonacci

Wanneer we naar de stijging vanaf 397,70 kijken en een mogelijke golventelling met Fibonacci niveaus toepassen komt daar het volgende plaatje uit (uurgrafiek).


Een opwaarts golfbeweging bestaat uit vijf golven, waarvan er drie stijgend en twee dalend zijn.

Golf 1: is de eerste stijging.
Golf 2: corrigeert vaak tot 61,8% van de eerste golf.
Golf 3: is in lengte meestal 161,8% of meer van de eerste golf, in dit voorbeeld is dat 200%.
Golf 4: corrigeert vaak 38,2% van golf 3.
Golf 5: is vaak even groot als golf 1, dit geeft nog mogelijkheden tot 409.

VIX: Beleggers verwachten amper beweging

Hoewel veel indicatoren angst aangeven, noteert de volatiliteitsindex op Amerikaanse opties (VIX) historisch laag. Dit is een van de redenen dat ik deze zomer nog een stevige correctie verwacht.

Zoals in onderstaand grafiek is te zien is met een lage volatiliteit verdere topvorming op termijn onhoudbaar.


Draaipunten: Midden juli

Ik verwacht rond 5 juni een correctiebodem, later in juni ga ik op zoek naar een shortsignaal en sluit niet uit dat eerst nog longkansen ontstaan. De tijdsindicaties voor een top lopen nog wat uiteen. Rond 18 juli reken ik vervolgens op een belangrijkere low.

Goud: de beweging kwam aan de onderkant

Op 1 april werd een draaipunt aangegeven met een koopsignaal. De trend werd door de consolidatie van afgelopen maanden echter weer aan het wankelen gebracht en de koers ging zoals verwacht door de onderkant.

Goud heeft indicaties om op korte termijn een bodem te maken maar het is zeer onzeker of het daarbij blijft. Vanaf 3 juli zie ik goede kansen om voor langere termijn omhoog te kijken. Dat zou mooi samenvallen als aandelen in juli nog een daling gaan maken.

Daarnaast blijkt uit statistiek dat juli tot september seizoensgebonden (gemeten vanaf 1980) de beste periode van goud is.



Wanneer deze daling als een correctie beschouwd wordt op de stijging van begin dit jaar tot maart, dan is al meer dan 61,8% van deze stijging ingeleverd. Ook is de daling vanaf punt B al meer dan 61,8% van de daling van de top naar punt A.

Let dus op de 100% niveaus bij 1220 en 1180. Het vizier voor langetermijnlongposities houd ik vooralsnog op 3 juli.

 

Jan Kastelijns is een selfmade beursdeskundige. .De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Kastelijns neemt veelal posities in op beleggingen die hij hier ook beschrijft, die kunnen overigens wel continu van aard veranderen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht