Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Stijgende rentes? Hier vallen de hardste klappen

Stijgende rentes? Hier vallen de hardste klappen

Afgelopen vrijdag vond een wereldwijde verkoopgolf van staatsobligaties plaats die werd aangewakkerd door de hawkish commentaren van leden van de Federal Reserve en politieke maatregelen van de Europese Centrale Bank. Marketwatch zet de opinies van verschillende experts op een rij en laat zien waar de hardste klappen vallen als de rente stijgt. 

De scherpe beweging stelt analisten die beleggers eerder waarschuwden tegen de gevaren rondom de recente wereldwijde obligatie-rally - waarbij prijzen werden opgedreven tot de hoogste niveaus in de geschiedenis - in het gelijk. De rentes op obligaties bereikten hierdoor all time lows en kwamen in veel gevallen zelfs in negatief territorium. 

Zo stelde Peter Boockvar, chief market analyst bij Lindsey Group, vrijdag in een mail dat het instorten van de wereldwijde obligatiemarkt in de afgelopen sessies zijn overtuiging dat de wereldwijde rentetarieven hebben gebodemd kracht bij zet.

Ook obligatie-expert Jeffrey Gundlach, CEO van DoubleLine Capital, zei in zijn kwartaalupdate dat rentetarieven hebben gebodemd en dat beleggers bearish zouden moeten worden op obligaties. 

Hardste klappen

Maar welke beleggers krijgen de hardste klappen in het geval dat de rentes significant stijgen? Torsten Sløk, chief international economist bij Deutsche Bank, wees in dat kader op onderstaande grafiek die laat zien welk type belegger voor welk deel belegd is staatsobligaties van verschillende overheden. 

Zoals te zien, is bijna 50% van de Amerikaanse staatsobligaties in handen van private beleggers, waarvan 40% in handen is van beleggers in de VS en 10% in die van buitenlandse beleggers. Het totale buitenlandse bezit, inclusief de officiële sector, banken en private investeerders, komt neer op 35%.

Het hoge percentage buitenlandse beleggers in Amerikaanse staatsobligaties is overigens niet uniek. Bijna 55% van de Duitse bunds is in handen van buitenlandse beleggers. 

Omslagpunt

Deutsche Bank liet verder afgelopen vrijdag weten dat na ruim 30 jaar van oplopende obligatiekoersen, de markt zich nu rondom een omslagpunt bevindt. “Wij stellen dat we ons op een punt van hervorming van de wereldorde bevinden, die de economie, politiek, het beleid en de prijzen van beleggingen sinds 1980 tot vandaag de dag hebben gedicteerd”, zo schreven analisten Jim Reid, Nick Burns en Sukanto Chanda, meldt Marketwatch. De komende 35 jaar worden volgens het team waarschijnlijk dan ook heel anders dan de afgelopen 35 jaar. 

Lees ook: Vier belangrijke lessen voor beleggers

Deutsche Bank schreef dat monetaire beleidsmakers na jaren nu bijna door hun munitie heen zijn. Ondertussen kan een politiek verzet tegen bezuinigingen en stagnerende lonen ervoor zorgen dat er een opkomende stroom van protectionisme ontstaat. Het team zette twee scenario's uiteen, die geen van beide goed uitpakken voor obligaties. 

Kort door de bocht komt het eerste en meest realistische scenario er volgens Deutsche op neer dat obligatiehouders wereldwijd het de komende jaren zullen moeten doen met effectieve verliezen op obligaties. Een situatie die waarschijnlijk enkele decennia zal aanhouden. 

Anderzijds is er een reëel risico dat een groot land (of meerdere) de betalingsverplichtingen niet zal nakomen, met als gevolg de afwaardering van obligaties van dat land en eventueel ook internationaal. De kans is het grootst dat dit gebeurt via de politiek, zeker in Europa als een land besluit de muntunie te verlaten. 

Lees ook: 'Waardeaandelen profiteren bij rentestap'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 03 juni

    1. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    2. Inkoopmanagersindex industrie Caixin mei (Chi)
    3. Omzet detailhandel april (NL)
    4. DSM-Firmenich Beleggersdag
    5. Inkoopmanagersindex industrie mei, def. (Jap)
    6. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (Dld)
    7. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (VK)
    8. Inkoopmanagersindex industrie mei def. (eur)
    9. Inkoopmanagersindex industrie (S&P) mei def. (VS)
    10. Inkoopmanagersindex industrie (ISM) mei (VS) volitaliteit verwacht
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht