Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Beleggers trekken overhaaste conclusies over Trump'

'Grootste gevaar is angst voor aftreden zelf'

President Trump is verwikkeld in een aantal lastige politieke kwesties, waarop de Amerikaanse aandelenmarkten afgelopen woensdag onderuit gingen. Volgens John Stoltfuz, hoofdstrateeg bij Oppenheimer, is de angst voor een eventueel aftreden gevaarlijker dan de mogelijkheid zelf.

“Die angst vormt nu het grootste gevaar. Beleggers trekken overhaaste conclusies en zien overal de geest van het aftreden rondwaren”, zegt de strateeg in gesprek met Cnbc.

Sell-off

Woensdag maakte de Amerikaanse aandelenmarkt de grootste sell-off van het jaar mee, waarbij de S&P 500 en de Dow Jones de grootste daling sinds september lieten zien. De Nasdaq had de slechtste dag sinds Brexit in juni vorig jaar.

“Het hoeft helemaal niet te gebeuren, maar een negatieve blik is in dit soort tijden een vijand van de markt”, stelt Stoltfuz. Vrijdag werden alle verliezen alweer goed gemaakt. De strateeg wijst op de sterke fundamentals, die volgens hem de koersen verder zullen opdrijven. 

Gezonde economie

“We zien een wereldwijd economisch herstel en de Amerikaanse economie ziet er gezond uit.” Volgens Stoltfuz is de economische outlook zelfs zo sterk, dat de zogenaamde Trump-rallly meer een teken was van beleggers die zich realiseerden dat de markt verder omhoog kon op basis van de fundamentals. 

Met andere woorden: Trumps beleidsplannen droegen slechts bij aan de rally, die door marktfundamentals al sterk was, en waren niet de hoofdreden van de rally. 

Bekijk ook: 'Sell-off niet door Trump'

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 20 september

    1. Inflatie augustus (Japan) volitaliteit verwacht
    2. Rentebesluit Bank of Japan volitaliteit verwacht
    3. Consumentenvertrouwen september (NL)
    4. Investeringen juli (NL)
    5. Celyad halfjaarcijfers
    6. Crescent halfjaarcijfers
    7. Producentenprijzen augustus (Dld)
    8. Detailhandelsverkopen augustus (VK)
    9. Sligro ex €0,30 -dividend
    10. Consumentenvertrouwen september vlpg (eur)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht