Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
GrandVision aandelen onder de loep

Visie GrandVision gevraagd

 

Misschien is het mijn slechte inborst, maar ik zit het onwillekeurig te denken. Zowel de handige handelsharry's van Flow Traders als de onvolprezen Rotterdamsche Reekenmeesters van HAL brachten respectievelijk eigen aandeel en dochter GrandVison op een (achteraf gezien) mooi moment naar de beurs.

Flow Traders gold als erg duur toen het twee jaar geleden naar de beurs kwam. Daar had misschien geen haan meer naar gekraaid als niet de volatiliteit sindsdien was ingestort. De koers is daarom geïmplodeerd, maar het bedrijf maakt nog winst en betaalt dividend. Dus in gouden tijden... Vul zelf verder in.

Voor GrandVsion gold hetzelfde, ook dat bracht HAL voor veel geld naar de beurs. Met minder nemen ze daar namelijk nooit genoegen. Dat moet u wel doen, als u het aandeel kocht. Martin Crum veegde vanochtend al heel vroeg de vloer aan met de cijfers van GrandVision in IEXPremium:

De afgelopen jaren zijn per saldo toch teleurstellend geweest. Hoewel het aandeel wel duidelijk boven de IPO-prijs van €20 noteert, is er van de hooggespannen groeiverwachtingen vooralsnog bar weinig terechtgekomen. Het aandeel geldt, afgezet tegen de matige groei, als overgewaardeerd.

 

 

Kwetsbaarder

Inderdaad presteert het aandeel teleurstellend, maar het is zeker geen drama. Inclusief herbelegd dividend – het is een waarde-aandeel – levert u een paar procentjes in ten opzichte van de AEX. Per saldo dan, want er zaten wel wat slapeloze nachtjes bij, als ik die rechte streep naar beneden zie vorig jaar.

Wat is nou het probleem bij GrandVision? Misschien toch dat die brillenwinkels bijvoorbeeld kwetsbaarder zijn voor goedkope internetwinkels dan eerst werd gedacht. Even bij de Trekspleister uw ogen laten meten en een brilletje bestellen, tegen een fractie van de kosten bij de GrandVision-ketens.

Dan bemoeit Amazon zich er nog niet eens mee... Misschien dat HAL dit ook al wel in de smiezen had. De opbrengst van GrandVision is ze onder meer in CoolBlue gaan steken. Denk niet dat HAL nu schaterlacht, want ze is nog voor 78,6% eigenaar en zit ook met de gebakken peren.

  

 

GrandVision komt van ruim 30 keer de winst naar nu zo'n 23. Bij gelijkblijvende koers daalt die koerswinstverhouding de komende jaren amper, want, zoals Martin ook al zegt, omzet en winst groeien te langzaam. Het dividendrendement houdt met 1,3% ook niet over. Dat vind ik te weinig voor een duur waarde-aandeel. 

Peers, ofwel goedkoper overnamekandidaten zijn er eigenlijk niet. Misschien maar een dealtje sluiten met CoolBlue om de brillen ook via internet te slijten? Hoe dan ook, GrandVision moet iets gaan verzinnen en gaan ondernemen dunkt me, om weer fantasie in het aandeel te krijgen. 

Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 17 mei

    1. Japan economische groei Q1
    2. China detailhandelsverkopen april
    3. China industriële productie april
    4. Sif Q1-cijfers
    5. Engie Q1-cijfers
    6. Corbion ex €0,61 dividend
    7. EU inflatie april (def)
    8. VS voorlopende indicatoren april
  2. 20 mei

    1. Dui, producentenprijzen april
    2. Ryanair jaarcijfers
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht