Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Optimisme beleggers op niveau van 2000

Optimisme beleggers op niveau van 2000

De pessimisten in de markt zijn van mening dat de huidige opgaande beurs veel lijkt op die van het jaar 2000, kort voor het barsten van de internetzeepbel. Op basis van één maatstaf hebben ze gelijk, schrijft MarketWatch.

"Ondanks dat de aandelen sinds de bodem in 2009 flink zijn gestegen bleven particuliere beleggers in de VS de afgelopen jaren somber gestemd", schrijft Wolf Richter op zijn blog Wolf Street. "Maar achttien maanden geleden, in februari 2016, kregen ze uiteindelijk de smaak weer te pakken, en nu is het optimisme in een recordtempo gestegen."

Optimisme

Richter verwijst naar het maandelijkse onderzoek van Wells Fargo/Gallup onder beleggers met tenminste 10.000 dollar in de markten. Uit dat onderzoek blijkt dat 68% van deze beleggers optimistisch is over de prestaties van de aandelenmarkt in het komende jaar. Een dergelijk hoog optimisme is sinds 2000 niet meer voorgekomen.

Daarnaast zei 25% van de beleggers "zeer optimistisch" te zijn over de vooruitzichten. Dat is het hoogste niveau ooit. Een jaar geleden was dat slechts 11%.

Krachtig signaal

De nieuwe opleving van het optimisme heeft de Wells Fargo/Gallup Investor and Retirement Optimism Index naar een stand geduwd van 138. Dat het hoogste niveau sinds september 2000 en ruim boven het niveau van vlak na de financiële crisis in 2008. Sinds februari 2016 is de optimisme-index met 98 punten gestegen. Dat is de grootste stijging in de 20-jarige geschiedenis van de index.

"In 1999 en begin 2000 was het grote enthousiasme voor aandelen een krachtig signaal dat de bubbel in de aandelenmarkt op zijn laatste benen liep", aldus Richter. "Natuurlijk kan niemand zeggen hoe ver het enthousiasme de koersen dit keer zal laten stijgen. Een hype werkt, totdat het is uitgewerkt."

Lees ook: Koopkans Europese aandelen door sterke euro

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht