Optimisme beleggers op niveau van 2000 | Beursduivel.be

Optimisme beleggers op niveau van 2000

Door Belegger.nl op 13 sep 2017 om 08:30 | Views: 2.350

Optimisme beleggers op niveau van 2000

De pessimisten in de markt zijn van mening dat de huidige opgaande beurs veel lijkt op die van het jaar 2000, kort voor het barsten van de internetzeepbel. Op basis van één maatstaf hebben ze gelijk, schrijft MarketWatch.

"Ondanks dat de aandelen sinds de bodem in 2009 flink zijn gestegen bleven particuliere beleggers in de VS de afgelopen jaren somber gestemd", schrijft Wolf Richter op zijn blog Wolf Street. "Maar achttien maanden geleden, in februari 2016, kregen ze uiteindelijk de smaak weer te pakken, en nu is het optimisme in een recordtempo gestegen."

Optimisme

Richter verwijst naar het maandelijkse onderzoek van Wells Fargo/Gallup onder beleggers met tenminste 10.000 dollar in de markten. Uit dat onderzoek blijkt dat 68% van deze beleggers optimistisch is over de prestaties van de aandelenmarkt in het komende jaar. Een dergelijk hoog optimisme is sinds 2000 niet meer voorgekomen.

Daarnaast zei 25% van de beleggers "zeer optimistisch" te zijn over de vooruitzichten. Dat is het hoogste niveau ooit. Een jaar geleden was dat slechts 11%.

Krachtig signaal

De nieuwe opleving van het optimisme heeft de Wells Fargo/Gallup Investor and Retirement Optimism Index naar een stand geduwd van 138. Dat het hoogste niveau sinds september 2000 en ruim boven het niveau van vlak na de financiële crisis in 2008. Sinds februari 2016 is de optimisme-index met 98 punten gestegen. Dat is de grootste stijging in de 20-jarige geschiedenis van de index.

"In 1999 en begin 2000 was het grote enthousiasme voor aandelen een krachtig signaal dat de bubbel in de aandelenmarkt op zijn laatste benen liep", aldus Richter. "Natuurlijk kan niemand zeggen hoe ver het enthousiasme de koersen dit keer zal laten stijgen. Een hype werkt, totdat het is uitgewerkt."

Lees ook: Koopkans Europese aandelen door sterke euro

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met uw e-mailadres en wachtwoord.

Brussel real time stocks quotedata by Euronext, other by real time BATS Chix.
'Symbol' + '#' = Index indications calculated, real time 24 hours by Commerzbank. Streaming powered by: VWD Group