Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Gespannen euforie bij de AEX

Gespannen euforie bij de AEX

Het vierde kwartaal is statistisch gezien het beste beleggingskwartaal. In de eerste weken van oktober hebben de bulls hier uitstekend naar gehandeld, de AEX werd keurig omhoog gestuwd, maar thans zijn er diverse indicaties die aangeven dat een correctie op de loer ligt. Kortom, in deze bijdrage zal ik de euforie wat temperen. Kijkt u met mij mee naar de weekgrafiek.      

Negatieve divergentie

Het beleggerssentiment is al geruime tijd uitstekend. De indices wereldwijd worden en masse omhoog gestuwd en op diverse velden worden zelfs all time highs aangescherpt. Ook bij onze eigen beursbarometer zijn de kopende partijen heer en meester op het speelveld. Er worden overwegend witte candles gevormd boven een stijgende gemiddeldelijn met de overige indicatoren in een mooie upstand.

Wel is het opwaarts momentum tanende. De candle van deze week kleurt immers zwart en ook is er negatieve divergentie zichtbaar bij de RSI. De hogere top op de grafiek gaat namelijk gepaard met een lagere top in de RSI. Onderhuids groeit dus het gevaar van een ferme tegenstoot van de beer. Het is dan ook oppassen voor een correctiebeweging alvorens de weg omhoog weer kan worden hervat. Het sentiment blijft bullish, de trend is sterk, maar het is niet de verwachting dat de bulls direct zullen doorstoten.  

Kort lager, lang hoger

De upswing droogt op, waardoor het oppassen is voor een correctiebeweging. Trendvolgendebeleggers kunnen dan ook overwegen om wat winsten veilig te stellen. Als binnenkort een hogere bodem wordt gevormd boven de gemiddeldelijn, dan wordt de solide uptrend opnieuw gevalideerd en zijn er weer koopkansen. "Kort lager, lang hoger", is dan ook het motto voor de AEX. Succes!     

Nico Bakker (nicoprbakker.nl) Nico P.R. Bakker (1957) is directeur/eigenaar van BTAC Visuele Analyse en als zelfstandig consultant gelieerd aan BNP Paribas SA. Hij houdt zich bezig met research, training en coaching op het gebied van technische analyse ten behoeve van actieve beleggers. Diverse publicaties verschijnen regelmatig van zijn hand op bekende websites in binnen- en buitenland. Ook spreekt hij op seminars en congressen en verzorgt hij TA workshops.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht