Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel lll)

Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel lll)

Aandelen zijn voor beleggers de populairste beleggingsinstrumenten. Niet in de laatste plaats vanwege het hoge verwachte rendement. Maar aandelen hebben ook een hoog risico. Ik schrijf een serie columns over het beschermen van uw vermogen tegen koersdalingen.

In deel drie ga ik in op het beschermen van de portefeuille door putopties te kopen.

Opties

Opties zijn er in alle soorten een maten. Je kunt ze kopen met verschillende onderliggende aandelen, voor korte en lange looptijden en met verschillende uitoefenprijzen.

Door naast een aandelenportefeuille putopties te kopen, kunt u voorkomen dat het vermogen onder een bepaalde grens daalt. Een putoptie geeft een belegger het recht om aandelen (of een aandelenindex), gedurende een periode tegen een vastgestelde prijs te verkopen. 

Vergelijkbaar met een verzekering

Een putoptie kun je zien als een verzekering tegen een koersdaling. De kosten die je betaalt, kun je vergelijken met een verzekeringspremie. En net zoals bij een normale verzekering, stijgt de premie als de looptijd van de verzekering toeneemt, als het risico van het verzekerde object hoger is en als eerder wordt uitgekeerd. 

Rekenvoorbeeld

Het aandeel Philips noteert ongeveer 32,80 euro. Een belegger in het aandeel Philips kan zijn koersrisico afdekken door putopties te kopen met afloopdatum december 2018 en uitoefenprijs 32 euro. Tot en met december 2018 kan de belegger zijn aandelen verkopen tegen 32 euro. Daarmee is zijn verkoopprijs minimaal 32 euro.

Als de koers hoger is, verkoopt hij in de vrije markt. Als de koers lager staat, oefent hij zijn opties uit en maakt gebruik van het recht om op 32 euro te verkopen. De prijs van deze optie is 3,08. Om het aandeel + de optie aan te kopen, moet de belegger 32,80 + 3,08 = 35,88 betalen. Om winst te maken moet het aandeel dus eerst van 32,80 naar 35,88 stijgen. Dit is een stijging van 9%. Het voordeel is echter wel dat de verkoopprijs nooit lager uitvalt dan 32 euro.

Best ingewikkeld en arbeidsintensief

Beleggers die gebruikmaken van opties om hun vermogen te beschermen, moeten de portefeuille goed onderhouden. De uitoefenprijs moet aansluiten op het gewenste beschermingsniveau.

Als de opties aflopen, moeten nieuwe opties worden aangekocht (doorrollen in jargon). Daarnaast zijn niet van alle instrumenten opties beschikbaar. De opties die wel beschikbaar zijn, worden verhandeld in veelvoud van honderd. 

Door middel van opties kunnen beleggers koersverliezen beperken. De kosten van de optie zijn echter hoog. Bij een hoog niveau van bescherming moet het aandeel behoorlijk stijgen om alleen al te compenseren voor de kosten van de opties.

Opties zijn in veel variaties beschikbaar. Dat geeft de belegger in eerste instantie veel flexibiliteit, maar maakt beleggen in opties ook ingewikkeld en arbeidsintensief.

Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel I)
Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel II)
Lees ook: Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel III)
Lees ook: 
Hoe kunt u uw vermogen beschermen? (deel IV)

Loege Schilder is bestuurder van Care IS Vermogensbeheer, een onafhankelijke en gespecialiseerde vermogensbeheerder uit Volendam. Care IS ging er zowel in 2015 als in 2016 vandoor met de felbegeerde Gouden Stier voor Beste vermogensbeheerder. In 2018 werd Care IS uitgeroepen tot een Beste Keuze. Deze publicatie is samengesteld door Care IS vermogensbeheer. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door Care IS betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Deze publicatie bevat beleggingsaanbevelingen, maar geen beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan Care IS niet instaan Care IS is een beleggingsonderneming en beschikt over een vergunning op grond van de Wet financieel toezicht. Care IS staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Voor de uitgebreide disclaimer verwijzen wij naar onze website www.care-is.nl.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    4. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    5. Besi €2,15 ex-dividend
    6. Fugro €0,40 ex-dividend
    7. Heineken €1,04 ex-dividend
    8. Vastned €1,28 ex-dividend
    9. CTP €0,275 ex=dividend
    10. EU consumentenvertrouwen april (definitief)
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht