Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
'Bitcoin kan macht techreuzen bedreigen'

'Bitcoin kan macht techreuzen bedreigen'

De opkomst van cryptomunt bitcoin zou kunnen helpen om een zogenoemd "gedecentraliseerd internet" te creëren dat de macht zou kunnen bedreigen van de grote technologiebedrijven. Dat stellen twee durfkapitalisten tegen Cnbc.

Het internet werkt dankzij grote gecentraliseerde diensten zoals servereigenaren, cloudproviders, zoekmachines en sociale media. Als gevolg hiervan zijn veel internetreuzen dominant in hun specifieke gebied van het internet.

Een gedecentraliseerd internet belooft de werking van deze diensten over gebruikers te verspreiden. Een aantal onafhankelijke apparaten zou dus diensten over het internet kunnen leveren in plaats van dat ze worden beheerd in een centrale plaats zoals een server. Dit zou uiteindelijk de macht van de techreuzen kunnen verminderen. 

Gedecentraliseerd internet

"Het geld dat in cryptomunten zoals bitcoin wordt gestoken helpt om middelen beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van een gedecentraliseerd internet", zegt Hemant Taneja, managing director bij de Amerikaanse durfkapitalist General Catalyst.

"De achterliggende gedachte van cyrptomunten gaat over het bouwen van een gedecentraliseerd internet, en ik denk dat dat een belangrijke reden is. Dus, als je denkt aan al die grote platformbedrijven die zo machtig zijn geworden... zou het dan niet mooi zijn als we het voordeel zouden krijgen van wat deze bedrijven bieden, maar zonder de gecentraliseerde autoriteiten die zoveel controle hebben", aldus Taneja. 

Bitcoin-bubbel

Taneja benadrukt wel dat de industrie nog "lang niet" de technologie klaar heeft voor een dergelijk project, maar dat de bitcoin-bubbel helpt om kapitaal en talent te verzamelen voor de ontwikkeling van een gedecentraliseerd internet.

"Hoe meer het slimme geld begint te geloven dat er voordelen zijn rond gedecentraliseerd internet, hoe beter het voor ons is", zei Taneja.

Albert Wenger, durfkapitalist bij Union Square Ventures, gelooft ook in de gedachte van gedecentraliseerd internet, maar gaf aan dat het terugdringen van de macht van de internetgiganten nog ver weg is.

"Op de lange termijn denk ik dat dit het doel is waar we op mikken. Maar ik denk niet dat de techgiganten daar op korte termijn al bang voor moeten zijn", aldus Wenger.

Lees ook: Experts verwachten eindejaarsrally

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 02 mei

    1. Chinese beurzen gesloten ivm Labor Day
    2. ArcelorMittal Q1-cijfers
    3. DSM Firmenich Q1-cijfers
    4. ING Q1-cijfers
    5. BAM Q1-cijfers
    6. ForFarmers Q1-cijfers
    7. Aedifica Q1-cijfers
    8. HelloFresh Q1-cijfers
    9. Shell Q1-cijfers
    10. RELX 41,8 pence ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht