Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Bitcoin-bubbelbad

Bitcoin-bubbelbad

Ik ben oud genoeg om de dotcomhype nog te kunnen navertellen en hoewel we sindsdien echt wel de nodige zeepbellen hebben zien langskomen (en barsten) heeft het tot 2017 geduurd voor er iets nieuws langskwam dat zo spectaculair stijgt (en blijft stijgen), zo massaal de hebzucht aanwakkert en je bijna dagelijks van verbazing van je stoel doet vallen.

Bitcoin, want daar heb ik het over, heeft het allemaal. Het is mysterieus genoeg om het nooit echt helemaal te snappen en het blijft maar records breken – tot ver voorbij het punt waarop je denkt dat het nu wel eens een keer genoeg zal zijn geweest.

Gisteren sneuvelden achter elkaar de grens van 13.000 èn 14.000 dollar en zojuist ging ook de 15.000 voor de bijl.

In een week tijd steeg bitcoin (in dollars) met ruim 50%. In de woorden van de IEX marketwatchers: dit gaat helemaal nergens meer over. Wie ze heeft rekent zich voortdurend rijk (op papier) en wie ze niet heeft verbijt zich en denkt erover om toch nog maar een bitcoinrekeningetje te kopen.

Verticale stijging

Precies begrijpen wat er gebeurt doet niemand. Daarvoor zijn cryptovaluta’s te veel een speelbal van vraag en aanbod en dus van grillig sentiment. Er is wel wat positief nieuws, zoals de komst van bitcoinfutures, althans als alles doorgaat.

En de melding dat de Australische beurs volgend jaar van start wil met blockchaintechnologie (waar bitcoin ook op is gebaseerd). Maar de huidige koersexplosie kan bij wijze van spreken net zo goed worden veroorzaakt door Amerikanen die elkaar op Thanksgiving in bitcoin hebben gepraat.

Naarmate de koerswinst uitzinniger wordt, groeit ook het leger dat waarschuwt voor een bubbel. Ze hebben de geschiedenis aan hun kant. Dit soort waanzinnige, bijna verticale koersstijgingen vinden eigenlijk alleen plaats in zeepbelfases. Bitcoin heeft genoeg zwakke plekken om niet tot in de eeuwigheid door te kunnen stijgen.

Transacties gaan traag, bitcoin-exchanges kunnen de vraag vaak niet aan, er zijn honderden concurrerende cryptocurrencies op de markt, er komen steeds meer vage businessmodellen met crypto's, er dreigt altijd regulering door toezichthouders en overheden en de belofte van bitcoin als alom geaccepteerd betaalmiddel is ook nog verre van waargemaakt.

Alan Greenspan

Maar goed, om de parallel met de dotcomhype nog maar eens te maken, het internet was in die vroege dagen ook nog traag, onbetrouwbaar en domein van hebberige gelukszoekers met achteraf gezien kansloze businessmodellen. Uiteindelijk kwam het nog best goed met het internet.

Is bitcoin een bubbel? Het heeft er alle schijn van. Maar waarom zou u – zoals beursexperts meestal suggereren – bubbels altijd moeten mijden? Ja, hij kan knappen. Dat kan morgen, dat kan over een jaar.

Het kon ook vorig jaar, toen een bitcoin nog geen 1000 dollar waard was. In de jaren negentig joeg Fed-president Alan Greenspan beleggers de gordijnen in door ze te betichten van irrational exuberance.

Hebzucht in toom

Misschien was dat ook zo, maar dat nam niet weg dat de Dow Jones in de jaren daarna vrolijk doorsteeg tot nog veel irrationeler niveaus. Zodra u als belegger vreest met een bubbel te maken te hebben, is het zaak om de risico’s te beperken. Als de bubbel knapt wilt u niet in financiële problemen komen, dus beperk u uw exposure en investeert u  alleen wat u kunt missen. 

Dat betekent in de praktijk dat u uw hebzucht in toom moet houden en u zich altijd moet afvragen of u een halvering of totale verdamping van uw inleg kunt doostaan zonder dramatische consequenties voor uw financiële gezondheid.

Pas als u daar comfortabel mee bent, bent u  in de ideale positie om bitcoin te nemen voor wat het is: een hell of a ride, waarvan niemand weet waar het zal eindigen en die u later lachend kunt navertellen.

Disclaimer: Pieter Kort is long bitcoin.

 

Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 29 april

    1. NL producentenvertrouwen april
    2. Philips Q1-cijfers
    3. Umicore Q1-cijfers
    4. Proximus Q1-cijfers
    5. Fra BBP eerste kwartaal (voorlopig)
    6. AkzoNobel €1,54-ex-dividend
    7. Besi €2,15 ex-dividend
    8. Fugro €0,40 ex-dividend
    9. Heineken €1,04 ex-dividend
    10. Vastned €1,28 ex-dividend
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht