Word abonnee en neem Beursduivel Premium
Rode planeet als pijlen grid met hoorntjes Beursduivel
Jim Rogers waarschuwt voor ergste berenmarkt ooit

Jim Rogers waarschuwt voor ergste berenmarkt ooit

De legendarische beleggersveteraan Jim Rogers (75) verwacht dat de volgende berenmarkt, ofwel neergaande markt, in aandelen rampzaliger zal zijn dan alle andere beurscorrecties die hij in zijn leven heeft meegemaakt. "Als we weer een berenmarkt krijgen, en dat zal zeker gebeuren, dan zal dat de ergste zijn in ons leven", zei Rogers tegen Bloomberg.

Volgens de contraire beursgoeroe komt dat doordat er sinds de financiële crisis nog meer schulden zijn opgebouwd in de wereldeconomie, vooral in de Verenigde Staten. "Schuld is overal, en het is nu veel, veel groter."

Slecht in markttiming

Rogers, die al maanden waarschuwt voor een beurscrash, claimt niet dat de correctie van de afgelopen dagen het begin is van een langdurige berenmarkt of te weten wanneer die precies zal beginnen. "Ik ben erg slecht in markttiming," aldus Rogers. Maar de superbelegger zegt niet verbaasd te zijn wanneer de Amerikaanse aandelen hun uitverkoop voort zullen zetten.

De Dow Jones-index en de bredere S&P 500-index zijn zo'n 10% teruggevallen ten opzichte van de recente piekniveaus en voldoen daarmee aan de officiële definitie van een marktcorrectie. Een berenmarkt wordt meestal ingeluid met een koersdaling van 20% of meer ten opzichte van de piekniveaus.

Berenmarkten

Rogers heeft in zijn leven al eerder ernstige berenmarkten meegemaakt. Zo stortte de Dow meer dan 50% procent in tijdens de laatste financiële crisis, van een piek in oktober 2007 tot een dieptepunt in maart 2009. Tijdens de internetzeepbel zonk de Dow 38% van zijn hoogtepunt in 2000 tot een dieptepunt in 2002.

De topbelegger voorspelt dat de aandelenmarkten nerveus zullen blijven totdat de Amerikaanse Federal Reserve de rentetarieven zal verhogen. Dat zal volgens hem het punt zijn wanneer aandelen weer omhoog zullen gaan. Rogers stelt op dit moment een landbouwindex te kopen en herhaalde zijn standpunt dat de prijzen van agrarische producten al geruime tijd laag zijn.

Beleggingsideeën van onze partners

Macro & Bedrijfsagenda

  1. 13 mei

    1. NL faillissementen april
    2. ASMI jaarvergadering
    3. Fagron jaarvergadering
  2. 14 mei

    1. B&S Group Q1-cijfers
    2. OCI Q1-cijfers
    3. Bayer Q1-cijfers
    4. Agfa-Gevaert Q1-cijfers
    5. Dui inflatie april (def)
    6. VK werkloosheid maart
    7. Dui ZEW-index economisch sentiment mei
de volitaliteit verwacht indicator betekend: Market moving event/hoge(re) volatiliteit verwacht